Мозък, сърце и бъбреци страдат, ако не пием достатъчно вода

PRINT
колко вода е полезна

Банален факт е, че водата е жизнено необходима за правилното функциониране на всички органи и системи в организма. Необходими са около 30 мл на килограм телесно тегло, но около 20% от нуждите се покриват чрез храната. Въпреки че е добре известно, все още много хора пият вода, само ако “усетят” жажда. При много от тях обаче усещането възниква едва когато има сериозно дехидратиране. Тогава вече мозъкът, бъбреците и сърцето страдат и не работят с пълния си капацитет. Ето кои са вредите, ако не пием достатъчно вода според експерти, цитирани от Times Now.

Колко вода да пием в горещото време?

„Мозъкът и сърцето съдържат 73% вода, бъбреците – дори 79%. Количеството вода, от което се нуждае тялото, зависи от различни фактори – начин на живот, възраст, пол и др. Липсата на вода може да доведе до дисфункция на жизненоважни органи“, предупреждават експертите.

Мозък: Влошаване на паметта и концентрацията

Общата дехидратация на тялото допринася за намаляване на церебралната течност, което затруднява работата на основния орган на централната нервна система – мозъка. Човек може да усети, че настроението и паметта му се влошават, способността за концентрация намалява. Като цяло намалява способността на мозъка да контролира координацията на движенията.

Ето защо винаги трябва да пием сутрин с кафето вода

Бъбреци: Токсините остават в организма

Бъбреците работят денонощно за филтриране и изхвърлянето на отпадъците от тялото под формата на урина. Когато губим вода, но не я възстановяваме, като пием достатъчно, бъбречните клетки получават сигнал да задържат влагата в тялото. Уринирането е сведено до минимум, което допринася за задържането на токсините в тялото. Може да настъпи обща интоксикация.

За какво помага вода с лимон сутрин на гладно?

Сърце: Кръвта се сгъстява, циркулацията се затруднява

Сърцето също страда много, когато не пием достатъчно вода. Когато съдържанието на течности в тялото намалее, кръвта се сгъстява, и това се превръща в проблем за сърдечно-съдовата система, която трудно може да се справи с изпомпването й. Има допълнителен натиск върху сърцето, кръвоносните съдове, което може да увеличи сърдечната честота, кръвното налягане. Хронично високото кръвно налягане увеличава риска от инфаркт и инсулт.

„Трябва да знаете: липсата на вода в тялото не винаги предизвиква чувство на жажда – механизмът за образуване на това усещане изостава. Препоръчваме да пиете вода редовно, без да чакате жаждата да се появи “, съветват експертите.

Редактор Ина Димитрова

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Мозък, сърце и бъбреци страдат, ако не пием достатъчно вода беше последно модифицирана от: юли 8th, 2022 Iliana Angelova
loading...