Лесна диета действа подмладяващо на организма

PRINT
диета за отслабване

Петдневна диета презарежда организма и ни прави по-здрави. В това са убедени учени от Университета на Южна Калифорния, провели мащабно изследване. Важното е не само да се ограничават калориите, но и да се яде правилната храна. Това намалява риска от диабет, инфаркт и рак.

Има и още един положителен ефект – тлъстинките на корема се топят. Според ръководителя на проучването Валтер Лонго подобна петдневна диета е като рестарт за организма. От древни времена постенето се практикува за подмладяване на тялото.

Разбира се, в крайния си вариант – няколко дни без никаква храна, лишаваме организма си от необходимите протеини, витамини и минерали. Освен това такова ограничение е трудно да се спазва.

„Диета, имитираща постене“ забавя стареенето

диета за отслабванеСега обаче екипът учени показа, че ефектът от постенето може да се постигне и без крайни лишения. Те разработиха т.нар. „Диета, имитираща постене“ (Fasting Mimicking Diet).

Тя била изпитана върху доброволци, които приели в първия от 5-те дни 1100 калории, т.е. около половината от обичайния дневен прием.

Храната била 10% протеини, 56% мазнини и 34% въглехидрати. Въглехидратите били основно от зеленчуци. За разлика от захарта и брашното, зеленчуците доставят още и витамини, минерали и вторични растителни вещества, които подпомагат регенерационните процеси в организма. Менюто съдържало зеленчукови супи, специални крекери от зеле и чай от лайка. В останалите 4 дни от диетата участниците намалили калориите до 725 ккал – една трета от обичайния прием. Енергийното съдържание било – 9% протеини, 44% мазнини и 47% въглехидрати. Усилието си заслужавало! Изводът е, че такава диета забавя процесите на стареене и подпомага обновяването на клетките.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диета за отслабване, която не вреди на здравето
10 продукта, които бързо чистят артериите 
Пълнозърнестите храни – ключ към дълголетието

Диетата сваля риска от диабет и рак

мерене на кръвна захарПри участниците, които три пъти в продължение на три месеца спазвали петдневната диета, се подобрили определени показатели на здравето, които се свързват с риска от диабет и сърдечно-съдови болести – кръвна захар, коремни мазнини и С-реактивен протеин. Освен това паднало нивото на хормона на растежа IGF-1. Той е важен за младите хора. При възрастните обаче ускорява процесите на стареене и повишава риска от рак. За разлика от класическото постене петдневната диета не се отразява негативно на мускулната маса и костите.

Положителните ефекти са многобройни

Диетата може в крайна сметка да се разглежда като удължаваща живота, твърдят авторите на проучването. Те я приложили при лабораторни мишки. Гризачите, които я спазвали, имали два пъти повече стволови клетки.

За разлика от мишките с нормално хранене, при тях костите, мускулите, мозъка и имунните клетки се регенерирали по-бързо. Това се отразило и на продължителността на живота им. Спазващите диетата били по-здрави и живеели по-дълго от останалите. Показали по-добри мисловни умения и памет.

Голямото предимство на петдневната диета е, че може да се спазва сравнително лесно, организмът не се изтощава и ограниченията може да се издържат.

Проучването е публикувано в научното издание Cell metabolism през юни 2015 г.

Източник: MedicalDaily.com

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Лесна диета действа подмладяващо на организма беше последно модифицирана от: декември 28th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *