Култивираните гъби не стават отровни, ако престоят, но дразнят стомаха

PRINT
гъби печурки

Може ли да се натровим с ядливи гъби? Нито в моята практика на токсиколог, нито като цяло в „Пирогов“ е имало случай на отравяне с ядливи култивирани гъби, закупени от магазин, казва доц. Маргарита Гешева, началник на токсикологията в спешния институт. По-скоро е възможно престояли няколко дни сурови или вече претърпели кулинарна обработка гъби да предизвикат прояви на гастроентероколит.

Такъв проблем е резултат на дразнене на лигавицата на стомаха и червата, но симптоматиката не е в резултат на отравяне, не е токсикоза в тесния смисъл на думата. В неотровната гъба не може да се развият токсини. Но тъй като гъбата би е, популярно казано, тежка храна – те с много груба целулоза, дори да е перфектна, пак може да предизвика оплаквания при някои хора. Особено сред страдащи от хроничен гастрит или колит. Затова препоръката е да избягват гъби.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Няколко идеи за оползотворяване на остатъци в кухнята 
Кокосовото масло убива миробите в стомаха 
Червена и синя светлина убива опасните плесени в храната 

След брането с времето гъбите да потъмняват и омекват. Съветът ми към дра всички, не само към хората със стомашно-чревни проблеми е да приготвят гъбите до 24 часа след закупуване и да ги консумират също до 24 часа след приготвянето им. Разпространената сред домакините препоръка старите гъби да се белят преди готвене няма голям практически смисъл – старите гъби е най-добре да се изхвърлят. Отговорът на честия въпрос дали гъбите може да се ядат сурови е: да, теоретично няма проблем, не е опасно за здрав човек, ако са му вкусни сурови гъби. Но повечето хора предпочитат термично обработените. Така стават и по-лесносмилаеми.

От медицинска гледна точка сготвените имат предимството целулозата в тях да е претърпяла промени – така тя става по-малко дразнеща. Друг аспект, по който хората се чувстват несигурни как да постъпват, е дали има ограничения гъбите да се съчетават с други храни. За здравите не се поставят ограничения, въпреки че има логика и в стремежа на повечето хора така да комбинират менюто си, че да не струпват в едно хранене няколко трудносмилаеми елемента.

[Общо: 19    Средно: 3.3/5]
Култивираните гъби не стават отровни, ако престоят, но дразнят стомаха беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *