Краставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците

PRINT

Краставицата има благоприятно въздействие при стомашно-чревни заболявания, или поне така е на теория. Този зеленчук (плод по ботаническа класификация) е популярен с масовата представа, че е съставен преди всичко от вода. Но той съдържа и стотици полезни вещества. От тях с най-голяма роля за здравето са витамините С, В1, В2, биотин; минералите и микроелементите – калий, калций, магнезий; каротините.

В краставицата има и много фибри – растителни влакнини, които нормализират моторната функция на червата и предпазва от поява на запек чрез активирането на чревната флора.

Благодарение на голямото количество алкални соли и йод консумацията на краставици – и особено на необелените (но е важно при това положение те да са плод на биологично отглеждане), оказват положително въздействие върху обмяната на веществата, подпомагат извеждането на токсините от организма, предпазват от преждевременно стареене и са част от здравословното хранене като профилактика на онкологичните заболявания. Зеленчукът спомага за извеждане на холестерола и шлаките от организма.

В краставицата е открита тартронова киселина, която задържа преобразуване на въглехидрати в мазнини. Регулярната консумация на краставици затруднява процеса на образуване на мазнини в организма. За тези, които имат за цел да се разделят с излишните килограми, е полезно веднъж седмично да има разтоварващи дни, в които да се консумират течности като чай, плодови и зеленчукови сокове и до 2 кг краставици.

Прясно изцеден сок от краставици действа пикочогонно и така ускорява изхвърлянето на песъчинки от бъбреците. При чернодробни заболявания се препоръчва прясно изцеден сок – по кафеена чаша 1-2 пъти дневно. Ежедневната му употреба помага на разграждане на камъни в жлъчния мехур и жлъчните канали. Също така е ефикасен при ставни страдания, в т.ч. при подагра.

Благодарение отличното усвояване на наличните в зеленчука сяра и силиций при дневна консумация на 1/2 килограм краставици се подобрява растежът на косата и състоянието на ноктите.

Д-р Татяна Мороховец, специалист по хранене и диететика

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Краставицата полезна при холестерол и песъчинки в бъбреците беше последно модифицирана от: януари 18th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *