Колко големи да са порциите, за да не дебелеем

PRINT

Шокиращо, но факт! Съвременната англичанка тежи с 9,5 кг повече отколкото жените през 60-те години. Мъжете пък са натрупали средно 10,5 кг отгоре. Причините? Не само храната е по-достъпна и вкусна. Размерът на порциите, които се смятат за нормални, расте неудържимо! Повечето ястия днес са четири пъти по-големи, отколкото през 50-те г. Средният размер на някои от купените в магазина ястия се е удвоил за последните 20 години, пише „Дейли мейл“.

Проучване, проведено от Британската фондация за сърцето, показва, че пицата в супермаркета се е увеличила от 200 г през 1993 г. до 460 г днес. Дори най-обикновената бисквита е със 17% по-голяма отколкото през 1993. През последните 50 години размерите на нормалната чиния се увеличили с една трета.

През 60-те години те били приблизително 23 см в диаметър. Днес повечето от тях са с диаметър 30,5 см. Това действа измамно на психиката и ни подтиква да трупаме повече храна в чинията. Лакомията на хората се отразява и в изкуството. Анализ показал, че дори изобразяваните в картини на Тайната вечеря чинии са се уголемили с цели 69% от древността до днес.

Колко тогава е добре да се яде от отделните продукти? Ето препоръчителните размери, показани на снимките. Порция сирене (кашкавал) например не бива да е повече от големината на девет-волтова батерия.

Зеленчуците – колкото обема на чаша вино

porcia_greens

Шоколадът – колкото червило

porcia_chocolate

Маслото – колкото зарче за игра

porcia_butter

Месото – колкото тесте карти

porcia_meso

Спагетите – колкото тенис топка

porcia_pasta

Пилешкото – колкото калъп сапун

porcia_pile

Пуканките – колкото ролка тиксо

porcia_popcorn

По-мазна риба – колкото средноголям мобилен телефон

porcia_riba

[Общо: 4    Средно: 4.3/5]
Колко големи да са порциите, за да не дебелеем беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *