Кокосовото масло е вредно, ако ядем всеки ден!

PRINT
кокосово масло ползи

Кокосовото масло може да бъде вредно за организма, ако се приема всеки ден! С това предупреждение излизат от Германското дружество по хранене. Повод за становището на експертите е нарастващата популярност на мазнината, която се рекламира отвсякъде като супер продукт и безусловно полезно за здравето.

Кокосовото масло е полезно, но само ако се консумира от време на време и то в малки количества. Не бива да се забравя, че то съдържа много наситени мазнини, които вредят на кръвоносните съдове. Оттам покачват и риска за сърдечно-съдови заболявания.

Хвалбите за кокосовото масло и положителният му имидж не са оправдани, категорични са германските експерти.

Вижте още: 

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Само преди дни д-р Карин Михелс, директор на Института за превенция и туморна епидемиология към Университета във Фрайбург, взриви интернет с изказването, че кокосовото масло е “чиста отрова”. Тя съветва то изобщо да не се употребява за храна. Изказването й беше публикувано и като видео в youtube (вижте видеото по-долу на немски език).

Опасни ли са наситените мазнини за здравето

Д-р Михелс заявява, че нейната цел е да изясни някои спорни въпроси, свързани с храненето и здравето. От Дружеството по хранене подкрепят нейното изказване в голяма степен. Допълват, че вече има множество проучвания, които доказват риска от консумацията на кокосово масло. Въпреки това екзотичната мазнина се промотира интензивно и търсенето расте поради тенденцията хората да опитват все повече вегетариански рецепти и такива от интернационалната кухня.

Ето и по-важните уточнения от немските диетолози. Ако употребявате кокосовата мазнина само отвреме навреме, това не е проблем. Вредата възниква само, ако тя се използва всекидневно.

Зехтин, рапично, слънчогледово или соево олио са по-полезни

Диетолозите препоръчват вместо нея да се слагат в храната повече растителни мазнини, например рапично, соево, слънчогледово олио, масло от ленено семе или зехтин. Те съдържат предимно ненаситени мазнини, които са полезни за сърцето и кръвообращението.

Производството на кокосова мазнина не е добре и от екологична гледна точка. Причината е все по-големият натиск, на който са подложени селскостопанските производители в тези райони, и съмнителните методи за производство, които им се налагали. Не се спазвали екологичните стандарти. Освен това готовата продукция се транспортира на големи разстояния, което е свързано с допълнително замърсяване на околната среда.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Кокосовото масло е вредно, ако ядем всеки ден! беше последно модифицирана от: август 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *