Кокосовото масло е вредно, ако ядем всеки ден!

PRINT
кокосово масло ползи

Кокосовото масло може да бъде вредно за организма, ако се приема всеки ден! С това предупреждение излизат от Германското дружество по хранене. Повод за становището на експертите е нарастващата популярност на мазнината, която се рекламира отвсякъде като супер продукт и безусловно полезно за здравето.

Кокосовото масло е полезно, но само ако се консумира от време на време и то в малки количества. Не бива да се забравя, че то съдържа много наситени мазнини, които вредят на кръвоносните съдове. Оттам покачват и риска за сърдечно-съдови заболявания.

Хвалбите за кокосовото масло и положителният му имидж не са оправдани, категорични са германските експерти.

Вижте още: 

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Само преди дни д-р Карин Михелс, директор на Института за превенция и туморна епидемиология към Университета във Фрайбург, взриви интернет с изказването, че кокосовото масло е “чиста отрова”. Тя съветва то изобщо да не се употребява за храна. Изказването й беше публикувано и като видео в youtube (вижте видеото по-долу на немски език).

Опасни ли са наситените мазнини за здравето

Д-р Михелс заявява, че нейната цел е да изясни някои спорни въпроси, свързани с храненето и здравето. От Дружеството по хранене подкрепят нейното изказване в голяма степен. Допълват, че вече има множество проучвания, които доказват риска от консумацията на кокосово масло. Въпреки това екзотичната мазнина се промотира интензивно и търсенето расте поради тенденцията хората да опитват все повече вегетариански рецепти и такива от интернационалната кухня.

Ето и по-важните уточнения от немските диетолози. Ако употребявате кокосовата мазнина само отвреме навреме, това не е проблем. Вредата възниква само, ако тя се използва всекидневно.

Зехтин, рапично, слънчогледово или соево олио са по-полезни

Диетолозите препоръчват вместо нея да се слагат в храната повече растителни мазнини, например рапично, соево, слънчогледово олио, масло от ленено семе или зехтин. Те съдържат предимно ненаситени мазнини, които са полезни за сърцето и кръвообращението.

Производството на кокосова мазнина не е добре и от екологична гледна точка. Причината е все по-големият натиск, на който са подложени селскостопанските производители в тези райони, и съмнителните методи за производство, които им се налагали. Не се спазвали екологичните стандарти. Освен това готовата продукция се транспортира на големи разстояния, което е свързано с допълнително замърсяване на околната среда.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3]
Кокосовото масло е вредно, ако ядем всеки ден! беше последно модифицирана от: август 27th, 2018 Iliana Angelova
loading...