Кое е по-добро – краве масло или свинска мас?

PRINT

Ако човек няма сериозни здравословни проблеми,  може да включва в храненето си в умерени количества както свинска мас и сланина, така и краве масло. Но при възможност за избор, коя от двата вида мазнина да е с предимство?

Предимства на свинската мас – какво съдържа тя

свинска масСпоред своя хранителен състав и биологични свойства свинската мас определено има известни предимства. Двата продукта имат почти еднакво съдържание на фосфолипиди – лецитин, но в маста холестеролът и наситените мастни киселини са 2-3  пъти по-малко, отколкото в кравето масло.

Съдържанието в свинската мас на полиненаситени мастни киселини – витамин Р, е няколко пъти по-високо от това в маслото, което прави продукта по-малко атерогенен, а холестерола в организма – по-индеферентен. Комбинацията на фосфолипиди, полиненаситени мастни киселини – витамин Р, витамините А и Е и микроелемента селен способства за антиатеросклеротичен ефект.

Използвана в умерени количества – по 20-40 г, за готвене на зеленчуци в комбинация с чесън, лук или по 15-20 г за „забравената“ филийка пълнозърнест хляб с лук/чесън, свинската мас може да понижи нивото на холестерола.

Свинската мас се отличава с високо съдържание на арахидонова киселина.Това е полиненаситена мастна киселина, която има роля за клетъчната мембрана, мозъчната, чернодробната и мускулната тъкан. Арахидоновата киселина има пряко отношение към хормоналния и имунния статус и към функцията на надбъбречните жлези. Благоприятства възпалителните процеси в тялото, подобрява работата на дихателната и храносмилателната система, както и на бъбреците. Тя е важен хранителен фактор с многостранни положителни биологични ефекти.

Действа ли диетата за отслабване с много мазнини?

Кравето масло по-бързо дава енергия

В кравето масло се съдържа по-голямо количество средноверижни триглицериди, които са много важен доставчик на бърза енергия. В количество до 10-15 г, в зависимост от здравословното състояние, възрастта и преследваната цел, те имат добро влияние и понякога са жизнено важни при чернодробни проблеми, диариен синдром, хранителни разстройства, болестта на Алцхаймер и др.

Свинската мас и кравето масло са важен източник на много важни витамини – А, Е, Д, К, на минералите калций, магнезий, цинк, желязо, фосфор, селен и др.

Богатата на минерала селен сланина/свинска мас укрепва имунитета, поддържа репродуктивното здраве и има изразено антиоксидантно действие (предпазва от действието на свободните радикали, вируси, туморни процеси).

И двата продукта, консумирани в умерени количества, имат място в храненето на човека във всички възрасти. Много важна препоръка е тези мазнини да се ползват предимно в необработено състояние или за приготвяне на ястия, печива и десерти при умерена температура.

Категорично не са подходящи за пържене, защото въпреки тяхната по-висока в сравнение с растителните мазнини термостабилност се получават нежелателни перокисни продукти – например алдехиди. Все пак може би свинската мас е по-добрата мазнина особено за хората в зряла и по- напреднала възраст, при сърдечносъдови заболявания, при дислипидемии – високо ниво на холестерол и триглицериди, при проблеми с жлъчния мехур.

Колко да ядем от двата вида мазнини

За подрастващи, при здрави хора в зряла възраст и при здравословни проблеми (диариен синдром, хранителни разстройства) може да се ползва и краве масло. Оптималното количество е 5-15 г дневно.

Липсата на трансмазнини прави и двата продукта „храни на избора“. Но е добре да се прецени индивидуално дали всички изброени принципни съвети са адекватни на здравословното състояние на конкретния човек.

Актуализирана на 8.02.2019 г.

Д-р Митко Ригов диетолог

 

Д-р Митко Ригов, специалист по хранене и диететика

[Общо: 7    Средно: 3.6/5]
Кое е по-добро – краве масло или свинска мас? беше последно модифицирана от: февруари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *