Кетогенна диета подпомага лечението на грипа

PRINT
кетогенна диета кето

Грипът е в настъпление, както обикновено, през януари и февруари. Каквото и лечение да провеждате, добре е да знаете, че има храни, които ще ви помогнат по-бързо да оздравеете и това е научно доказано. 

Основният принцип е да намалите храните, които съдържат въглехидрати (хляб и тестени продукти, захарни изделия). Вместо тях включете в менюто си повече изделия с високо съдържание на мазнини. Работата е  там, че въглехидратите са храна за вирусите според ново проучване. Диета, в която се набляга на месото, рибата и въглехидрати само от растителен произход, се нарича кетогенна. Този принцип на хранене помага на организма да се справи с грипните вируси, твърди Акико Ивасаки от Колежа по медицина в Йейл. Екипът му провежда лабораторни експерименти с мишки, за да докаже тезата си. Повече гризачи, хранени според кетогенната диета, оцелявали след инфектиране с грип в сравнение с други, които били хранени главно с въглехидрати. 

Как се лекува грип

Мазната храна насърчава обезвреждането на вирусите

Екипът на Ивасаки доказал, че кетогенната диета повишава определени бели кръвни телца в тъканите на белия дроб – т. нар. гама-делта-Т-клетки. Досега те не бяха свръзвани с имунната отбрана при грип. Работата им обаче е да повишат отделянето на слуз в белодробните епителни клетки. Тази слуз от своя страна успява “да улови” вирусите и да ги обезвреди. 

При животните, чиито гама-делта-Т-клетки били изключени генетично, кетогенната диета не оказвала никакво влияние върху шансовете за оцеляване. Резултатите, които получихме, бяха пълна изненада, коментира шефът на екипа Ивасаки.  

Основни принципи на диетата с малко въглехидрати

При строгата кетогенна диета делът на въглехидратите се свежда до 4% вместо обичайните 50%, препоръчвани за балансираното хранене. Делят на протеините трябва да е около 20%, а останалото е мазнини. 

Тогава организмът е принуден да изгаря мазнини вместо захар, за да получи енергия. Липсата на глюкоза кара черния дроб да превръща мастните киселини в т. нар. кетонни тела, които доставят енергия вместо захарта. Тялото е поставено в състояние на т. нар. кетоза. 

Пилешка супа срещу вирусите

Новото проучване на Ивасаки не дава ясни сведения, дали същите резултати могат да се очакват и при хората, дали кетогенната диета наистина ще ги пази от грип. Изводите му обаче подкрепят един утвърден в народната медицина подход при вирусни инфекции – на болния да се дава пилешка супа. Тя дава на организма много мазнини и протеини, но малко въглехидрати. 

Как да приготвим пилешка супа срещу настинка

Кетогенната диета е много популярна сред хората, които искат да отслабнат. Има проучвания, които твърдят, че тя може да помогне на хора с проблемна кръвна захар, диабет и високо кръвно. Подобни твърдения обаче все още се оспорват и дискутират в медицината. 

Освен това е ясно, че диетата с прекалено малко въглехидрати не се препоръчва за спазване дългосрочно. Редуцирането им води до намален прием на фибри и вторични растителни вещества, които действат противовъзпалително, антибактериално и в подкрепа на нервната система. Зърнените култури освен това съдържат витамини и антиоксиданти.

Кетогенната диета се препоръчва по изключение на деца, които страдат от определена форма на епилепсия. При тях има увреждане в пътищата за транспортиране на глюкозата. За тях такъв тип хранене е необходимост.

Източник: New Scientist

[Общо: 14    Средно: 2.6/5]
Кетогенна диета подпомага лечението на грипа беше последно модифицирана от: януари 6th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *