Как се открива и лекува глутенова непоносимост

PRINT
д-р Марияна Мандажиева

Глутеновата непоносимост е диагноза, която много хора напоследък си поставят сами, като решават да спазват строго ограничителна диета. Общата представа за този хранителен режим е да не се ядат хляб и хлебни изделия. Всъщност проблемите с глутена се делят на три основни групи, пояснява алергологът д-р Марияна Мандажиева от МЦ „Искър“ (адрес София, ул. Искър 22). Записването става на тел. 0877589040. 

Глутенът някаква вредна съставка в храните ли е?

Глутенът е всъщност е понятие, което се отнася до група протеини в пшеница, лимец, ръж, овес, ечемик, кускус, булгур. Има го не само в хлебните изделия, но и в бирата, чипса, някои шоколади и др. Слагат го като стабилизатор в някои сосове. При замесване на тестото глутенът в брашното се свързва с водата, като му придава еластичност. Глиадин и глутеин са двата основни глутенови протеина.

5 важни неща, които не знаете за глутена

Цьолиакията е най-тежката форма на проблеми с глутена

Най-тежката от диагнозите, свързани с глутена, е цьолиакията. Тя представлява автоимунно заболяване, което се развива у генетично предразположени хора при консумация на хранителни изделия, съдържащи пшеница, ръж и ечемик. Средната честота на цьолиакията е не повече от 1%.  Подозрението за това заболяване възниква, ако човекът се оплаква от следните симптоми:

 • диария;
 • подуване на корема;
 • запек;
 • загуба на тегло/отслабване;
 • анемия;
 • ниски стойности на желязо;
 • ниски стойности на витамин Д и витамин В12 в кръвта.

Лекарят ще насочи пациента за лабораторно изследване. Има методи за установяване на диагнозата – чрез изследване на специфични антитела в кръвта (IgA), и хистологични изследвания (биопсия от лигавицата на тънките черва). Не спазвайте диета, ако предстои да ходите на лекар за поставяне на диагнозата! Изследванията са достоверни, когато  най-малко един месец назад човекът се е хранил с продукти, които съдържат глутен. Това означава, че е консумирал хляб и други изделия от пшеница, ръж и ечемик. 

Експерти: Безглутеновите диети са вредни при здравите!

Кои боледуват най-често от цьолиакия?

Най-често се засягат децата от 8 до 12 месечна възраст и възрастните от 40 до 60 години. Въпреки истерията да се спазва безглутенова диета, все още има възрастни с цьолиакия, на които не е поставена диагнозата. Единственото и задължително лечение е отстраняване на глутена, който се съдържа в продукти от пшеница, ръж и ечемик. 

Какво е алергия към пшеница

пълнозърнест хлябПод понятието “алергия към глутен” ширещо се в обществото,  трябва да се има предвид диагнозата алергия към пшеница. Това е алергична (неавтоимунна) реакция, при която В-лимфоцитите в организма произвеждат IgE-aнтитела, а те атакуват белтъци в пшеницата, различни от глутена, най-често глиадини. Реакцията протича много бързо в рамките на минути до един час със симптоми, напълно различни от тези при цьолиакията:

 • сърбеж;
 • оток на устните и езика;
 • гадене;
 • болка в корема;
 • обриви;
 • затруднено дишане;
 • анафилаксия. 

Животозастрашаващи състояния като анафилактичен шок, за радост се наблюдават рядко при хора с алергия към пшеница. Това се случва понякога при тежко физическо натоварване в рамките на 2 часа след консумация на пшеница. Алергията към пшеница се доказва с извършване на кожно алергични тестове с пшеница или кръвен тест (изследване на специфични IgE- антитела към пшеницата в серума). Хората с алергия към пшеница, понасят добре глутена в други храни като ръж, oвес и ечемик. Лечението на алергия към пшеница е отстраняване на пшеницата във всичките и форми от диетата.

По какво се различава хранителна алергия от хранителна непоносимост?

Неалергична, неавтоимунна чувствителност към глутен – какво е това?

киселини парене болки в стомахаПоследните 10 години се появи нова противоречива и недобре дефинирана диагноза: неалергична неавтоимунна чувствителност към глутен (Nonceliac gluten sensitivity), когато е отхвърлена категорично диагнозата цьолиакия. Няма тестове и биомаркери до момента за доказване на диагнозата. Неавтоимунната, неалергична непоносимост към глутен е противоречива диагноза, при която изключването на глутена от диетата може да подобри най-разнообразни симптоми като:

 • главоболие;
 • болки в корема;
 • болки по мускулите и ставите;
 • болести на поведението;
 • автоимунни състояния като например заболявания на щитовидната жлеза (тиреоидит на Хашимото). 

Съществуват някои общи черти между синдрома на раздразненотo черво (IBS) и неавтоимунната неалергична чувствителност към глутен (NCGS), а спазването на безглутенова диета значително подобрява състоянието при част от пациентите.  

Неавтоимунната неалергична чувствителност към глутен и ползата от спазването на безглутенова диета се радва на изключително голямо внимание в обществото и медиите. Това води до рязък скок в продажбите на безглутенови храни. Само за периода от 2010 г. до 2015 г. консумацията на изделия без глутен се е увеличила три пъти. Спазването на дългосрочна безглутенова диета обаче крие риск от недостатъчно снабдяване на организма с калций и желязо. В резултат намалява до 47% нормалната чревна микрофлора, така наречения чревен микробиом, който е отговорен за развитието на алергични, злокачествени и автоимунни заболявания.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 6    Средно: 3.5/5]
Как се открива и лекува глутенова непоносимост беше последно модифицирана от: ноември 19th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *