Как да ядем плодовете при захарен диабет

PRINT
диабет диета кръвна захар

Храненето при хората със захарен диабет трябва да бъде балансирано, което включва, разбира се, и консумацията на плодове. Плодовете се отнасят към т.нар. бавни въглехидрати, което означава, че те увеличават кръвната захар по-бавно в сравнение със захарта, казва д-р Вера Карамфилова, ендокринолог ог Александровска болница. Затова е подходящо да бъдат включени в диетата при захарен диабет. Това се дължи както на съдържанието на фруктоза, така и на съдържанието на фибри, фруктозата или т.нар. плодова захар е естествен подсладител и не изисква инсулин за усвояването си.

Фруктозата повишава кръвната захар два пъти по-слабо от глюкозата

Затова може да се използва като подсладител в някои храни, фибрите, от друга страна, нямат калории и са много важни за регулиране на обмяната на веществата, подчертава д-р Карамфилова. Те създават бързо продължително чувство за насищане, намаляват мазнините в кръвта и забавят усвояването на въглехидратите. Известната поговорка „Една ябълка на ден ще държи доктора далеч от мен“ не е лишена от истина. Нещо повече, плодовете са основен източник на витамини, които са много важни и нужни за организма вещества.

Като част от диетата при диабет се препоръчват пресните сезонни плодове, по възможност небелени, до 3 порции дневно, съветва още лекарката. За една порция се приема една шепа дребни плодове или един голям плод. Друга препоръка е също така плодовете да се приемат между храненията, като междинна закуска, което осигурява баланс на кръвната захар, особено за хора, които са на лечение с инсулин. Сушените плодове също могат да бъдат включени до 2-3 пъти седмично в малки количества, както и в комбинация с мюсли и зърнени храни в една здравословна закуска.

Като цяло храненето при захарен диабет трябва да бъде здравословно, което включва балансиран прием на всички основни хранителни вещества, в това число и на плодове, в количества, които трябва да приемат всички здрави хора, обобщава д-р Карамфилова.

[Общо: 13    Средно: 2.7/5]
Как да ядем плодовете при захарен диабет беше последно модифицирана от: март 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *