Как да ядем плодовете при захарен диабет

PRINT
диабет диета кръвна захар

Храненето при хората със захарен диабет трябва да бъде балансирано, което включва, разбира се, и консумацията на плодове. Плодовете се отнасят към т.нар. бавни въглехидрати, което означава, че те увеличават кръвната захар по-бавно в сравнение със захарта, казва д-р Вера Карамфилова, ендокринолог ог Александровска болница. Затова е подходящо да бъдат включени в диетата при захарен диабет. Това се дължи както на съдържанието на фруктоза, така и на съдържанието на фибри, фруктозата или т.нар. плодова захар е естествен подсладител и не изисква инсулин за усвояването си.

Фруктозата повишава кръвната захар два пъти по-слабо от глюкозата

Затова може да се използва като подсладител в някои храни, фибрите, от друга страна, нямат калории и са много важни за регулиране на обмяната на веществата, подчертава д-р Карамфилова. Те създават бързо продължително чувство за насищане, намаляват мазнините в кръвта и забавят усвояването на въглехидратите. Известната поговорка „Една ябълка на ден ще държи доктора далеч от мен“ не е лишена от истина. Нещо повече, плодовете са основен източник на витамини, които са много важни и нужни за организма вещества.

Като част от диетата при диабет се препоръчват пресните сезонни плодове, по възможност небелени, до 3 порции дневно, съветва още лекарката. За една порция се приема една шепа дребни плодове или един голям плод. Друга препоръка е също така плодовете да се приемат между храненията, като междинна закуска, което осигурява баланс на кръвната захар, особено за хора, които са на лечение с инсулин. Сушените плодове също могат да бъдат включени до 2-3 пъти седмично в малки количества, както и в комбинация с мюсли и зърнени храни в една здравословна закуска.

Като цяло храненето при захарен диабет трябва да бъде здравословно, което включва балансиран прием на всички основни хранителни вещества, в това число и на плодове, в количества, които трябва да приемат всички здрави хора, обобщава д-р Карамфилова.

[Общо: 12    Средно: 2.5/5]
Как да ядем плодовете при захарен диабет беше последно модифицирана от: март 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *