Как да приготвяме замразените продукти

PRINT

Замразяването на храните е метод, който съхранява възможно най-добре техните качества –  вкусови, но и биологични. За да се случи това най-важното е:

  • Спазване на хигиенно-технологичните изисквания за качеството и предварителната подготовка на продукцията, която ще се замразява
  • Начинът на замразяване, като през последните години като оптимални се прилагат основно шокови и свръхбързи методи
  • Дефростирането (размразяването) на замразените храни
  • Видът на кулинарната обработка след размразяване.

Вижте още: Много храни могат да се ядат и след срока на годност

Кои храни са подходящи за замразяване?

Храни като птици, месо, риба, морски дарове, зеленчуци и плодове, са подходящи за замразяване. Този метод се използва и за по-дълго съхранение на хляб и тестени изделия, различни видове полуфабрикати, готови ястия. Особено ценен е за балансиране на храненето през зимно-пролетния сезон, когато голяма част от плодовете и зеленчуците липсват в прясно състояние.

Това е и начинът за разнообразяване на храненето с нетрадиционни за региона риби и морски продукти, плодове и зеленчуци без термична обработка. Улесняват ни и за целогодишното производство на някои храни – например плодови млека и десерти. Не са подходящи за замразяване млякото, млечните и месните продукти (шунка, колбаси).

Колко дълго може да съхраняваме замразените храни?

замразяване на продуктиИнформацията за препоръчителните срокове на съхранение на замразените храни вече се разпространява по много начини, включително с изписване върху вратата за запазването на тези характеристики на фризерните отделения на по-новите хладилници, но при стари уреди напомнянето може да липсва. Сроковете, при които се запазват повечето биологични качества и хранителната стойност, са различни:

  • За месо, пиле, риба – 8-12 месеца
  • Плодове и зеленчуци – 6-8 месеца, максимум до следващия сезон, в който ще се появи новата реколта
  • Полуфабрикати от месо, птици, кайма – 3-6 месеца
  • Готови ястия – до 3 месеца

Много важно е да се знае, че след размразяване продуктите не трябва да се замразяват повторно. Едната причина е, че винаги се губят от качествата им – водно съдържание, белтъчини, микроелементи, витамини, а другата – има риск от замърсяване с микроорганизми, които могат да причинят бактериална интоксикация (отравяне).

Месото и птиците следва да се размразяват при температура 0-4 градуса до възстановяване на обичайната за продукта консистенция и минимални загуби на водно съдържание. Такава контролирана температура осигурява хладилникът.

Рибата може да се размразява по-бързо и със студена вода, но отново до обичайна консистенция. По принцип е желателно да се замразяват филета и почистени от вътрешности цели риби.

Неправилното размразяване и последващото съхранение на непочистени цепи екземпляри крие опасност от разпространение в продукта на патогенна (болестотворна) микрофлора от вътрешностите на рибата.

Вижте още: Не мийте месото преди готвене, но можете да го замразявате по два пъти

Замразените зеленчуци се готвят без размразяване

По принцип замразените зеленчуци се готвят без размразяване в супи и ястия, гарнитури. Подходящи са за разнообразяване на получилите голяма популярност през последните години смутита (пюрета). Добър вариант за преодоляване на сезонните ограничения в традиционната българска кухня са замразените изтърбушени пиперки, подходящи за пълнене с ориз, гъби, зеленчуци, сирене, извара и др.

Плодовете – ягоди, сини сливи, малини, боровинки и къпини и др., в зависимост от предназначението им може да се размразят и след това да се консумират или още замразени да се добавят в смеси за блендиране (за приготвяне на пюрета, смутита, за плодови млека, десерти и др.).

Плодовете, разбира се, може да се ползват замразени за гарниране на сладолед и други десерти – по-добър избор са в сравнение с плодовете от компот или консервирани между пластове захар. Препоръчвам да избирате и царевица, която е замразена, пред консервираната чрез висока температура.

В домашни условия също може да се импровизира със замразяването на различни храни, приготвени ястия и супи. Ако сготвим повече порции през почивните дни порции, можем да да разнообразим менюто през седмицата.

Д-р Митко Ригов, диетолог, Александровска болница

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Как да приготвяме замразените продукти беше последно модифицирана от: юни 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *