Истинско сирене или лошо качество – как да се ориентираме

PRINT
качествено сирене

Сиренето е традиционна храна за българите, но през последните години магазините се наводниха в надпреварата за все по-ниски цени на пазар, където клиентите не са особено претенциозни. Така обаче страдат и онези, които търсят качествени продукти. Затова е важно да развием умения да разпознаваме доброто от некачественото сирене. 

Как да се ориентираме обаче по външния вид на сиренето в магазина, за да правим сполучлив избор и да не хвърляме пари на вятъра?

Проф. Христо Даскалов, който ръководи Националната референтна лаборатория по безопасност на храните, дава някои основни съвети. Той обяснява какви са цветът, консистенцията на доброто сирене. Разказва и по какво да отличаваме продуктите с високо съдържание на вода, които не са зрели достатъчно дълго време.

Вижте още: Кое сирене е по-полезно – свежото или отлежалото?

Когато е използвано чисто мляко без никакви други добавки, сиренето има приятен леко кремав цвят.  При нарязване се вижда това, което експертите наричат „порцеланов лом“. Всъщност сиренето се получава от малки парченца, които са съсирват след добавянето на маята в млякото, пояснява проф. Даскалов. Когато мине достатъчно време за зреене, се вижда този „порцеланов лом“. 

Малките пространства въздух не са лош знак. Те се получават естествено при самото производство. Цветът трябва да е хомогенен и еднакъв навсякъде. Така няма как да подозираме, че е сложен примес. Като натиснем с пръст сиренето, можем да проверим каква е консистенцията. Качественото добро сирене е плътно, но еластично. Не се разтрошава, което говори, че е от мляко и е зряло достатъчно време. Зреенето се дължи на процесите, които задвижват микроорганизмите, които ние слагаме като закваска, казва още проф. Даскалов. 

Кое отличава некачественото сирене

Сиренето, което не отговаря на изискванията за качество, обикновено зрее съвсем кратко време, поради което съдържа повече вода. Ако има растителни мазнини, то обикновено е съвсем бяло на цвят. Ръбовете му са по-остри, докато на истинското са по-заоблени според експерти.

Друг трик е да се слага сухо мляко към прясното. Има и други трикове, които позволяват да се усвояват повече белтъци от млякото, като така сиренето се прави с много по-малко суровина. Резултатът е нещо средно между сирене и извара, но на пръв поглед човек не може да направи разлика.

Вижте съветите на експерта кое отличава фалшивото сирене.

[Общо: 5    Средно: 3.8/5]
Истинско сирене или лошо качество – как да се ориентираме беше последно модифицирана от: август 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *