Фъстъците удължават живота

PRINT

Фъстъците удължават живота! До това изненадващо заключение достигнаха изследователи от САЩ и Китай след 12-годишно съвместно проучване. Лекарите са убедени, че редовната консумация на фъстъци оказва влияние върху намаляване на смъртността при хората от различни патологии.

С фъстъци пада рискът от сърдечносъдови заболявания

Авторите на изследването са служители в университетите Вандербилт и Шанхайския институт по онкология. Те правят заключението, че феновете на фъстъци са по-малко податливи към заболявания на сърдечно-съдовата система. Оттам пада и рискът от смърт поради такива увреждания. Хубавото е, че тази закономерност важи за хората от всички раси.

Учените анализирали данните на 70 000 американци, както светлокожи, така и тъмнокожи, а също и на повече от 130 000 жители на Шанхай. Така се изяснило, че тези, които редовно ядат фъстъци, доста по-рядко попадат в статистиката на смъртните случаи от съдови аномалии и болести на сърцето. Според учените фъстъците свалят риска от смърт при сърдечно-съдови заболявания с 23-28 процента.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шепа ядки всеки ден сваля с 1/3 риска за сърцето
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански
Кои са храните, които ни запазват млади 

Любопитно е също, че любителите на фъстъците умират по-рядко и от други заболявания – при тях болестите и смъртността, извън сърдечносъдовата система, е по-ниска в сравнение с останалите с 17-21%. Учените не са изненадани, че фъстъците оказват благоприятен ефект върху функцията на сърдечносъдовата система. Те отбелязват, че ядките са богати на ненаситени мастни киселини, фибри, витамини и антиоксиданти, така че консумацията им може да бъде един много добър начин да се предотвратят сърдечно-съдовите заболявания. Освен това фъстъците са сравнително евтини и поради това са достъпни за повечето хора. Тези ядки са един лесен начин за поддържане на здравето.

Източник: Medikforum

 

[Общо: 7    Средно: 3.4/5]
Фъстъците удължават живота беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *