Ето в кои часове на деня се пълнее най-малко от яденето

PRINT
диета за отслабване

Отдавна се говори, че за да поддържаме оптимално тегло, има значение не само какво, но и кога ядем. В определени часове от деня тялото ни усвоява по-добре храната. Освен това има нужда от почивка – периоди, през които не ядем нищо. Ето някои ориентири от диетолозите, представени в немския в. „Ди Велт“.

Да закусваме ли или не?

Хората зависят от вътрешния си часовник в по-голяма степен, отколкото се предполага. Светлината и тъмнината, хормони, свързани с обмяната влияят върху начина, по който организмът ни възприема храната.

Сутрешната закуска се преработва по-бързо от вечерята. От тази гледна точка е по-добре да хапваме по-обилно в ранните часове на деня, отколкото след работа. Какво точно съдържа закуската е въпрос от второстепенно значение, коментира д-р Андреас Пфайфер, ръководител на Медицинската клиника по ендокринология и обмяна на веществата в „Шарите“, Берлин. Ханс Хаунер, директор на Института по медицина на храненето, се отнася практично към въпроса: „Здравословната закуска е окей. Спорно е дали трябва да се яде много. По-скоро човек трябва да съблюдава индивидуалните си предпочитания.“

Вредно ли е, ако ядем основно вечер?

Ако се съобразяваме основно с обмяната на веществата, трябва да ядем по-големите количества храна сутрин и на обяд. Тези правила обаче влизат в противоречие с трудовия делник на много хора, за които основното хранене е вечер. Няма смисъл да им се забранява вечерята, казва Хаунер.

Няма смисъл да се изпада в крайности и да се налагат строги забрани, коментира и диетологът Зилке Лихтенщайн. Ако наложите на някого забрана да яде след 18 ч, той ще започне да похапва още в 17 ч, дори без да е гладен, за да не огладнява по-късно. Така смисълът се губи.

Проблем ли са междинните похапвания?

Всички диетолози са единодушни, че прекалено честото похапване между основните хранения е проблем. Много хора са склонни да ядат 8-10 пъти дневно. Когато прекалено често приемаме храна, не се изразходват запасите в клетките, обяснява д-р Пфайфер. Освен това проучвания показват, че по-честото хранене води в крайна сметка до увеличаване на общия брой калории. Особено след вечерята трябва да се въздържаме от дояждане с различни изкушения, съветва диетологът.

Трябват ли ни изобщо твърди часове за хранене?

Човешкото тяло по принцип не е устроено за често и редовно хранене. Твърдите часове за хранене са постижения на съвременния начин на живот. Имаме нужда от фази на гладуване, стига те да не водят до крайности и дефицити на важни вещества, казва д-р Пфайфер. Гладът не е нещо, за което трябва да реагираме незабавно, допълва Лихтенщайн. В повечето случаи е добре да си наложим въздържание с мисълта, че по-късно ще си позволим да хапнем нещо наистина вкусно и хубаво, вместо на мига да погълнем каквото имаме подръка.

[Общо: 11    Средно: 3.8/5]
Ето в кои часове на деня се пълнее най-малко от яденето беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *