ЕС забрани рекламните лъжи за хранителни стоки

PRINT
био храни супермаркет

EС забрани рекламните лъжи върху опаковките на хранителните стоки. Само преди дни влезе в сила нова разпоредба с конкретни предписания кои твърдения са допустими. Те са 222 и са точно формулирани в списък. Отнасят се до съдържанието на минерални вещества като калций, магнезий или желязо, но също и за водата, месото и рибата, както и за дъвките без захар или подслаждащи добавки.

Списъкът на т. Нар. „Health Claims“ (твърдения за здравето) е приет през месец май, а миналата седмица изтече срока за производителите, в който те трябва да приведат опаковките и рекламите си в съответствие с новите изисквания. Разрешени остават твърдения и описания от рода на „Калцият е необходим за костната система“ или „Витамин С участва в работата на имунната система“.

Едновременно с това трябва да се спазват определени условия или ограничения. Ако дъвката е без захар, то в рекламата за нея може да се твърди, че „дъвките без захар спомага за минерализирането на зъбите“, но само ако на потребителя се дава и друга информация – че положителният ефект от такава дъвка настъпва едва ако тя се дъвчи поне 20 минути след приема на храна или напитки. Ако хранителните стоки съдържат пектин, а върху опаковката има информация, че пектинът е важен за нормалното ниво на холестерола в кръвта, трябва още да се поясни, че за да има ефект, необходимата дневна доза е поне 6 грама.

Списъкът с възможните рекламни твърдения за храните не е окончателен и може да се актуализира постоянно. Ако дадена фирма обаче иска да включи ново твърдение, трябва да предостави и доказателства за това пред Европейската служба за сигурност на храните (EFSA).

В момента тече процедура за проверка на около 2000 твърдения за растителни препарати като гинко билоба например, както и още 200 рекламни фрази за различни микроорганизми. След като приключи този рунд, службата ще разглежда само новопостъпили заявления.

Подробности можете да откриете на сайта на EFSA

Свързани теми: Проф. Петрова: Вредните трансмазнини у нас масово се влагат в храните

[Общо: 0    Средно: 0/5]
ЕС забрани рекламните лъжи за хранителни стоки беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *