Добрият холестерол може да бъде увреден и вече да не е полезен

PRINT

Холестеролът е органична молекула от семейството на стеролите и е най- известният техен представител. Стеролите от своя страна представляват липидни (мастни) субстанции, въпреки че химически са различни от другите видове мазнини.

Роля на холестерола в организма

Холестеролът в човешкия организъм изпълнява изключително важни и незаменими функции. Той участва в изграждането на клетъчните мембрани на цялото тяло, има особена пластинка и функционална (включително медиаторна) роля в нервната тъкан и в частност в мозъка.

От него организмът синтезира стероидни хормони – надбъбречни и полови (тестостерон и естрогени), витамин D и жлъчни киселини. Тъкмо защото без него животът е немислим, природата е предвидила нашият организъм да може да го синтезира, дори и той да отсъства в нашата храна. Всъщност една голяма част от холестерола (около 80%) се синтезира в нашето тяло, главно в черния дроб.

Храни, които понижават лошия холестерол

Какво са липопротеини

Както е известно, мазнините, в това число и холестеролът, са неразтворими във вода и поради това не могат да се транспортират в кръвта в свободен вид. За тази цел съществуват определени протеини (белтъци), които функционират като транспортни средства и пренасят различните видове мазнини, като холестерол, триглицериди и фосфолипиди.

Свързаните в комплекси мазнини и белтъци се наричат липопротеини. За хопестерола съществуват главно два основни транспортни комплекса: липопротеини с ниска плътност – LDL и липопротеини с висока плътност – HDL.

Те имат противоположна функция. LDL пренасят холестерола от черния дроб до останалата част от тялото, а HDL пренасят холестерола от кръвния ток обратно към черния дроб, където се преработва и елиминира от тялото.

Защо холестеролът е вреден за съдовете?

Добър и лош холестерол – балансът между тях е сложен

Смята се, че при дадени условия LDL холестеролът може да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да предизвиква тяхната дегенерация и в частност – атеросклероза. За това по традиция е наречен лош холестерол. За HDL се смята обратното – че почиства съдовете и даже ги възстановява, ако има повреди по тях и затова е наречен добър холестерол.

Следвайки тази логика, е изкушаващо да приемем, че колкото е по- нисък LDL, толкова е по-добре. И също, че колкото HDL е по-висок, толкова сме по-здрави и защитени от съдова склероза. Реалността обаче са оказа по-различна от този опростен модел. Първо, установява се, че и така нареченият лош холестерол има много важни и полезни функции на преносител към тъканите. И най-важното – че той става вреден не толкова и само със своето количество, колкото със своето качество. Той уврежда съдовете, като се утаява в неразтворими плаки тогава, когато е оксидирал. Главният стимулант за оксидирането (окислението) му е присъствието на некротични клетъчни остатъци и свободни радикали.

Вижте във видеото 10 храни, които съдържат най-много холестерол.

Ролята на възпалението за нивата на холестерола

Най-честата причина за това присъствие са процесите на възпаление – универсалната реакция на организма към наличие на чужди за него елементи. Това са различни видове токсини – отпадъци на обмяната, химикали в храната и екологични замърсители, както и съпътстващи ги микроби – бактерии, вируси, гъбички.

От друга страна, се оказа, че т.нар. добър холестерол – HDL, далеч невинаги е еднороден като качество. Това означава, че вече можем да говорим за добър HDL и лош HDL. Дори добрият холестерол може да има две подразделения. Двата основни протеина, които съставят HDL се наричат аполипопротеини – АроА-I (75%) и АроА-II (25%). АроА-I е благоприятен и е от жизненоважно значение за способността на HDL да изчиства повредения LDL от циркулацията и по стените на артериите. АроА-II има обратно действие – твърде много от него причинява лоша функция на HDL.

Един ключов знак, че човек няма достатъчно АроА-I и има твърде много АроА-II, е увеличеното ниво на триглицериди в кръвта. Триглицеридите, един друг вид плуващи в кръвта мазнини, никога не трябва да са повече от два пъти стойността на HDL – тази връзка е дори по-важна, отколкото съотношението добър към лош холестерол. Ако съотношението ТG/HDL е повече от 3.5, това е знак за инсулинова резистентност и предиабет.

Три са основните причини HDL да бъде „повреден“ и вече да не изпълнява своите добри функции:

1)        Липса на адекватно хранене, за да може HDL да възстановява своята функционална форма. Това е таено недостатъчност на АроА-I;

2)        Окислително увреждане иа АроА-I, причинено от възпаление. Това означава, че при възпаления в тялото ще има лошо качество на HDL при това влошаването е право пропорционално на силата на възпалението;

3)        Гликирането на HDL (свързването със захари), което го „циментира“. Колкото по-неконтролирана е кръвната захар, толкова по-лошо е качеството на HDL. Става все ло-ясно нещо, което има изключително практическо значение за здравето: не е важно само лошият холестерол да е нисък, а добрият да е колкото се може по-висок. Много по-важно е какво е качеството и на двата. Критичният фактор, който променя диаметрално тяхната биологична функция, е наличието на възпаление и респективно оксидирането на двете фракции.

За да се прецени състоянието на добрия холестерол (а и на лошия), е необходимо да се изследват, успоредно с липидиия статус и маркерите за възпаление: С-реактивен протеин, фибриноген, тромбоцити, СУЕ, левкоцити. Също така гликиран хемоглобин, хомоцистеин и феритин.

Практическият извод от всичко това е: да избягваме в максимална степен технологично преработената храна, която поради съдържанието в нея на токсични и деградирали вещества действа силно дразнещо и корозивно на тъканите, като предизвиква по този начин възпаление. Организмът възприема променената храна като чуждо тяло, попаднало в него и реагира към нея с възпаление. На първо място основният причинен фактор в тази храна в термично обработената мазнина, но не само пържената, а също така печената и варената. Дори е установено, че и суровата, но извлечена от естествения си контекст мазнина, дори студено пресованата. играе ролята на своеобразно чуждо тяло, попаднало в организма.

Така видяна, мистерията на холестерола, дългогодишното объркване и противоречия, свързани с него, започват да се изясняват. Отново най-простото се оказва най-вярно: колкото повече променяме и трансформираме храната си, толкова повече я превръщаме от храна в отрова. И обратиото: колкото повече храна консумираме в нейния естествен и непроменен вид, толкова повече тя ще ни дарява със сила, жизненост и здраве.

Д-р Георги Гайдурков, специалист по хранене и диететика

[Общо: 2    Средно: 5/5]
Добрият холестерол може да бъде увреден и вече да не е полезен беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *