Дефицит на витамин В12 е риск за преждевременно раждане

PRINT
бременна бременост

Ниските нива на витамин В12 са свързани с повишен риск от преждевременно раждане. Бъдещите майки може да се окажат с дефицит, ако не включват в менюто си достатъчно месо, мляко, яйца.

Витаминът се среща само в животинските продукти. Човешкият организъм не може да си го произведе сам. Недостигът му по принцип може да доведе до изключително влошаване на здравето с тежки неврологични сривове. По време на бременност дефицитът му може да има драматични последици за плода.

Колко е важно правилното хранене при бременност е тема, която се дискутира отдавна. Липсата на В12 в организма на бременната е свързана с 21% по-висок риск от преждевременно раждане и всички произтичащи от изпреварването на термина проблеми като поднормено тегло и недостатъчна зрелост на органите и системите на бебето. Това установи проучване върху протичането на 11 216 бременности на жени от 11 държави. Резултатите оповести в януарския си брой American Journal of Epidemioligy.

Витамин В12 е жизнено необходим за организма, включително за производството на червени кръвни клетки и за метаболизма. Дефицитът може да причини анемия и тежко увреждане на нервната система.

Сред вегетарианците има много бременни с дефицит на В12

В страни, в които хората традиционно се хранят с много животински продукти, като например Норвегия и множество западни страни, малък процент от бременните жени имат недостиг на витамин В12. В държави, където вегетарианското хранене преобладава, например Индия, делът на бременни с дефицит на В12 може да надвишава две трети. Подобен феномен е възможен и сред други групи от населението. Това са тези, които по някакви причини не слагат в уста животинска храна (веганите) и не си набавят важното вещество с инжекции.

Ниските концентрации на витамина в кръвта може да е свързани и с други фактори. Някои жени просто не могат да се хранят правилно при бременност. Страдат от недохранване заради бедност. Това определено влияе на теглото при раждане и продължителността на бременността, уточняват авторите на изследването. Смята се, че запасите в организма на витамина стигат до нула максимум за 3 г. без животински храни.

[Общо: 3    Средно: 4.7/5]
Дефицит на витамин В12 е риск за преждевременно раждане беше последно модифицирана от: март 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *