9 зърнени храни, полезни при диабет

PRINT
ориз киноа просо ползи

Зърнените храни са много полезни по принцип. Същото важи и за диабетиците, макар че тези храни съдържат много въглехидрати. Хората със захарна болест трябва да ги познават добре, тъй като не всяка зърнена храна е еднакво добра за тях.  Общият принцип е, че рафинираните продукти трябва да бъдат заменени с нерафинирани. Иначе нивото на глюкоза в кръвта може да се покачи осезаемо, а това не е желателно. В пълнозърнестите варианти обаче се съдържат зародиши и трици. Тези компоненти дори намаляват риска от развитие на диабет тип 2, предотвратяват затлъстяването, подобряват храносмилането и метаболизма като цяло.

Ето повече за зърнените храни, които са изключително полезни при диабет.

Царевица

Царевицата съдържа полифеноли, които са не само антиоксиданти, но и отлична защита срещу диабет тип 2. Заради това, че тя съдържа и скорбяла (нишесте), препоръчва се да я ядете на малки порции.

Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри

Пшеница на цели зърна

В необработените зърна на пшеницата има неразтворими фибри, които могат да подобрят инсулиновата чувствителност, както и да намалят нивото на глюкозата в кръвта. Все пак внимавайте, когато купувате готови продукти от супермаркета. Четете внимателно етикетите и се уверете, че в опаковката има 100% пълнозърнести храни, а не само малка част или половината.

Овесени ядки

овесени ядкиПълнозърнестият овес е много полезен при диабет, защото съдържа антиоксиданти и фибри. Зърнените култури, които диабетиците консумират, не трябва да имат твърде висок гликемичен индекс. Овесените ядки отговарят на тази концепция. В тази зърнена култура се съдържа бета-глюкан, т.е. вид разтворими фибри, които могат да намалят този индекс и да контролират нивата на холестерола.

Друго предимство е, че овесът се усвоява от организма за по-дълго време и така оставате сити поне за няколко часа. При здравите хора овесените ядки са отлична профилактика на затлъстяването и възникването на диабет тип 2. Има дори проучвания, зе ефектът от тях е сравним с този на пробиотиците.

Кафяв ориз

В ориза няма глутен и това го прави полезен за хора с цьолиакия или алергия към пшеница. Кафявият ориз съдържа много трици и зародиши, богати на неразтворими фибри и магнезий. Тзи вещества ускоряват метаболизма по естествен път. Чувствителността към инсулина се подобрява, а рискът от диабет намалява. При хората, които вече се борят със захарната болест, кафявият ориз също е много полезен заради изобилието на фибри.

Елдата съдържа много аминокиселини

елда леща булгур ползи

Този традиционен за Русия продукт се използва все по-често и у нас. Елдата също е много полезна зърнена храна при диабет. Нейните предимства са много – има високо съдържание на аминокиселини, калий и протеини. Не съдържа глутен.

Булгур

Това е много популярна зърнена култура в Близкия изток, а и у нас в близкото минало. Евтин е, намира се във всеки по-голям магазин. Булгурът се допуска при диабет тип 2, стига човекът да не страда от наднормено тегло, непоносимост към глюкоза, газове или други проблеми с гастроинтестиналния тракт. Зърното се счита за полезно, защото е в състояние да подобри обмяната на веществата и също се усвоява бавно, което позволява да не се качват килограми.

Амарант

Амарантът се отнася до т.нар. псевдо-зърнени храни като елда и киноа. Има много протеини, мазнини, пектин, полезни микро- и макро елементи. Има също фибри и не съдържа без глутен, което го прави много полезен при диабет. Такива зърнени култури помагат да се нормализира киселинно-алкалния баланс и да се възстановят функциите на стомашно-чревния тракт.

Плодове при диабет – колко и какви се препоръчват

Киноа

Тази зърнена култура е богата на протеини и аминокиселини. Бързо стана популярна и у нас, като вече много ресторанти я включиха в менюто си. Киноата не съдържа глутен, а и не е с много висок гликемичен индекс, т.е. не води до рязко покачване на кръвната захар. Консумацията на киноа носи значителни ползи за здравето: ускорява метаболизма, помага за намаляване на теглото. Редуцира и риска от диабет тип 2. Онези, които са склонни към камъни в бъбреците обаче трябва да се внимават с количествата, тъй като в киноата има много оксалати.

Просо

Просената каша е богата на фибри, витамини и минерали. Много бавно се разгражда в червата, което осигурява постепенно извличане на глюкоза в кръвта. Все пак просото има висок гликемичен индекс, така че хората с диабет не трябва да го ядат в твърде големи количества. Ако консумирате просо, то нека е само сутрин.

Допълнителната препоръка на експертите към диабетиците е да комбинират тези зърнени храни със зеленчуци, за да не се стига до силни скокове в кръвната захар.

Източник: Медикфорум.ру, снимки: Foter.com

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
9 зърнени храни, полезни при диабет беше последно модифицирана от: март 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *