100 г праз на ден за здраво сърце

PRINT

Празът е суперзеленчук, който не само съдържа много полезни вещества, но и пази от заболявания като болно сърце, диабет и артрит. Той евтин, достъпен през зимния сезон и затова трябва да присъства на всяка българска трапеза. Само 90-100 г суров праз на ден правят чудеса за сърцето. Диетолозите често препоръчват да се съчетават кромид и праз, особено в супи и гозби със задушено месо.

Все повече научни изследвания документират ползите за здравето от праза, пише специализираното издание „Лив стронг“. Оказва се, че в сравнение с лука той съдържа дори по-големи количества от някои витамини и минерали, например желязо и калций. Въпреки че сме свикнали да възприемаме лимона и изобщо плодовете като основен източник на витамин С, който е необходим за образуването на колаген в организма и растежа на тъканите, празът също е добър избор. Още повече че съдържанието на витамина е дори по-голямо от това в кромида.

Обикновен лук срещу висока кръвна захар, холестерол и остеопороза

Хапвайте праз и ако искате да отслабнете – около 60 калории в 100 грама, и букет от вещества, които ускоряват метаболизма. Той съдържа и много витамини от група В, включително фолиева киселина, витамин Е, мед, калий. Например витамин В1 помага на тялото да превърне въглехидратите в енергия, което му отрежда важна роля за правилното функциониране на сърцето, мускулите и нервната система.

Истинската сила на този вид лук обаче се крие в предоставянето на витамин В6, който спомага за разграждането на протеина и е жизненоважен за червените кръвни клетки. Фолиевата киселина е равномерно разпределена в цялото растение, не само в бялата част, както често се смята погрешно. Затова при готвене изхвърляйте само изсъхналите листа.

Чесънът може да ви предпази от инфаркт

Суперзеленчукът има и добри количества бета-каротин, който тялото превръща във витамин А. Полифенолите могат да окажат добър ефект при борбата с хронични възпалителни процеси при ревматоиден артрит, както и изчистването на плаките в кръвоносните съдове, което намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Чрез по-добър контрол на кръвната захар намалява риска от диабет от ковалния втори тип. Заради съдържащите се, макар и в малко количество, оксалати обаче хората с бъбречни проблеми трябва да подходят внимателно към този зеленчук.

Идеалният стрък праз има бяла долна част, тъмнозелени листа, а диаметърът му в долната част не трябва да надвишава 2,5-3 см. Пресните стръкове могат да се съхраняват на хладно между 10 дни и 2 седмици. Печеният или термично обработен по друг начин праз обаче е много нетраен, дори в хладилник издържа най-много 2 дни. Можете обаче да замразите известни количества за лятото. Нарязан и бланширан за 2-3 минути, има до 3 месеца трайност, а и това почти не влияе на хранителната му стойност.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 6    Средно: 1.7/5]
100 г праз на ден за здраво сърце беше последно модифицирана от: януари 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *