петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМесо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Месо на масата всеки ден = камъни в бъбреците

Хроничните бъбречни заболявания засягат около 10% от хората в света. Често такива пациенти стигат до хемодиализа или трансплантация. Ето защо е важно болестта им трябва да бъде открита навреме. Диабетът и хипертонията, особено при хора над 60 г., са рискови за появата на бъбречни заболявания.

Може да звучи банално, но много хора не спазват простата препоръка да се пият поне 1,5 л вода дневно. Това е важно не само за отделителната система, която извежда навън много отпадни и дори вредни за организма вещества. Липсата на достатъчно течност става причина кръвта да се  сгъстява, същото се случва и с плазмата в организма. Стига се до запушване на артерии, казва  проф. Здравко Краев от Александровска болница.

Кои още са рисковите фактори за бъбреците?

Пушенето, обездвижването и алкохолът влияят зле на бъбречната функция. Цигарите причиняват атеросклерозата на съдовете, а в бъбреците има богата кръвоносна мрежа. За този орган е важно да приемаме много плодове и зеленчуци с храната. Прекалената консумация на неузрели плодове като домат, също са риск за бъбреците. Не прекалявайте с патладжана, защото при някои хора с предразположение може да причини увреждане на бъбречната функция.

Изобилието от месо на трапезата подкиселява урината. Нараства опасността от образуване на камъни, за това има доказателства. Същият ефект имат прекаленото посоляване на ястията, твърде много мляко и млечни произведения в менюто. Ако млеката са нискомаслени, опасността е по-малка. Стискането, когато ни се ходи по малка нужда, също е вредно за бъбреците. Отлагането на тоалетната по една или друга причина предизвиква задръжка на урината в пикочния мехур. Така може да се стигне до връщането и в бъбрека и постепенното му увреждане, посочва проф. Здравко Краев. Децата много често се въздържали заради мръсотията в детските градини или в училищата.

Човек не трябва да търпи каквато и да е инфекция в организма, дори ако става дума за развален зъб с гранулом, гноен синузит, отит (ушно възпаление) или някакво друго гнойно огнище в човешкото тяло, което не се лекува. Бъбрекът е високофункционален орган и изисква много кръв, затова той е благоприятна среда за инфекциите, която постъпва в него по кръвен път. А те тръгнат ли от бъбреците, засягат уретерите, пикочните пътища и много трудно се лекуват. Инфекцията може да тръгне и от половите органи поради лоша интимна хигиена.

Болестите на бъбреците и сърцето са свързани 

Настъпят ли смущения в уринирането (трудно, болезнено, начесто, става се през нощта, а цветът на урината се променя), обикновено заболяването е напреднало. Проблемите с бъбреците лесно могат да се установят навреме. Достатъчно е просто човек да направи годишния си профилактичен преглед, включващ изследване на кръвта и урината. Увреди ли се бъбрекът, може да пострада целият организъм. Много хора с проблеми с бъбрека имат и оплаквания от сърцето, защото двата органа са свързани. По тази причина е установена по-голяма смъртност от сърдечни заболявания при бъбречноболните, както и при диабетиците.

Заболяванията, които най-често увреждат бъбрека, могат да бъдат вродени, аномалии и придобити. Нелекуваните възпалителни процеси, както казахме, също се отразяват зле върху функцията му и след време се стига до хронична бъбречна недостатъчност. Честа инфекция например е пиелонефритът (възпаление на паренхима на бъбреците), която прониква в организма по кръвен път. Друг вариант е наличието на камъни в бъбрека, които също създават условия за инфекция. Те се получават поради различни причини: обезводняване, нарушена обмяна на веществата, ако се приемат храни с повече калций като кашкавал, сирена и др.

Най-простото изследване на урината по показателя албумин (вид белтък) разкрива евентуални нарушения на бъбречната функция. Другото изследване, което се извършва, е на отпадните продукти след обмяната на веществата – т. нар. креатинин и урея. Едно такова изследване струва около 5-6 лв. и трябва да се извършва поне 1 път годишно. Ранното откриване на заболяванията постига излекуване и спестява скъпоструващи терапии.

Свързани теми: Отворените операции са рядкост при камъни в бъбреците

Заседналият начин на живот уврежда бъбреците

Нов метод ще чисти антитела при бъбречноболни

Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония?

СНМИКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -