петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеНе яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за...

Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините

Проф. Донка Байкова за хранителните навици в българското семейство

– Има ли промяна в хранителните навици в семейството за последните десетилетия?

– Има. Навиците зависят от информацията, с която разполагаме, от условията около нас, от пазарната икономика. Рекламите също имат огромно влияние. Колкото повече пари се наливат в рекламата на дадена напитка или храна, толкова повече тя се купува. Големите марки са много купувани основно не поради това, че са много вкусни или полезни, а защото половината цена отива за реклама. Децата искат от родителите си това, което са видели по телевизията.

Потребностите ни са вероятно същите, с това уточнение, че животът ни сега е много по-застоял в сравнение с преди 20-30 г. Сега в минимум калории трябва да вградим максимум витамини, минерали и биологично активни вещества. Те са жизнено важни и незаменими за организма. Човек не може сам да ги синтезира и непременно трябва да бъдат приети отвън. Трябва да сме много информирани, за да изберем подходящата храна.

– Много хора са по цял ден на работа и се хранят основно вечер. Добре ли е това?

– Ако вечер ям много въглехидрати – картофи, ориз, баница или други тестени изделия, няма да имам възможност да изгоря калориите. А тялото нощем синтезира мазнините. Хората сега работят много, често на две-три места, за да издържат семейството. Прибират се късно вечер в 21 ч и тогава ядат. За да не напълнее човек при такъв режим, трябва да хапва информирано.

– Не се ли изразходват повече калории и с умствен труд?

– Ако цял ден седим пред компютъра, нашата потребност от калории е почти като тази при сън. Доскоро се мислеше, че при умствения труд се изразходва много енергия, но при последните проучвания се оказа, че обмяната е на нивото на основните потребности – като при сън. Добавяме допълнително калории заради двигателната активност на мускулите ни. Но тя в наши дни е минимална. Движим се основно вкъщи по стаите. Или най-много десетина минути до спирката.

Тогава какво да ядем?

– Не бива да наблягаме на въглехидратите, които са основен източник на калориите, и в никакъв случай повече мазнини, които са най-висок енергиен доставчик. Може да ядем малко повече белтъчини – мляко и млечни продукти, нетлъсто месо. Най-големи са потребностите от витамини и минерали. Затова трябва да наблегнем на плодовете и зеленчуците, пълнозърнести храни и варива, за да сме по-ефективни в умствената дейност. Решаващо за добрата фигура е интелигентният подход при съставяне на менюто.

– На децата преди 20-30 г. им даваха за закуска вкъщи циганска баница, филия с лютеница или мармалад. А днес – кроасан. Това вреди ли?

– Преди време децата играеха много на открито. Сега обаче това е рядкост, затова такива закуски се дават сутрин или на междинна закуска предиобяд. Тогава все още има възможност да се изгорят калориите. В никакъв случай не бива да се дават вечер, когато два часа по-късно сме в статично положение – гледаме телевизия и си лягаме.

– Защо от храната вечер се дебелее повече?

– В 2-3 ч през нощта е пикът на синтеза на мазнини в организма. Ако сме яли 3-4 часа преди това, т.е. в 22 ч, тази храна отива точно за това – трупане на резерви. Когато те минат към мастните депа, много трудно се разграждат. Който не се е опитвал да отслабне, той не знае.

– Имате ли наблюдение какви вещества най-често ни липсват?

– Предимно витамини от групата В, имаме дефицит на желязо, калций, които са важни за кръвта и костите. При проучвания се установява свръхприем на натрий. Значи консумираме много технологично обработени храни. Натриев бензоат има в газираното. С натриев глутамат пък се овкусяват супите.

– Какво е оптималното количество плодове и зеленчуци?

– Поне 300 г плодове и 300 г зеленчуци дневно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -