вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМоже ли да отслабнем, ако вечер не ядем хляб?

Може ли да отслабнем, ако вечер не ядем хляб?

Може ли да отслабнем, ако на вечеря се откажем от въглехиратите? Много известни личности споделят, че спазват такъв режим, за да поддържат фигурата си. Теорията гласи, че който вечер се въздържа от въглехидрати, през нощта изгаря повече мазнини.

Ако обаче изядем порция спагети, разграждането на мазнини се блокира. Има нещо вярно, казва проф. Сузане Клаус от Германския институт по изследване на храненето в Потсдам. Обяснено простичко: Когато ядем въглехидрати, кръвната захар се покачва. Това стимулира отделянето на хормона инсулин. С негова помощ глюкозата влиза в клетките. В същото време обаче инсулинът стимулира образуването на мазнина и потиска разграждането й. През деня организмът обикновено покрива енергийните си нужди чрез храната. През нощта посяга към някои резерви, за да си набави необходимата енергия. Така се разграждат някои мазнини.

Решаващо е общото количество на приетите калории

През деня тялото също може да посегне към мастните депа, ако изразходвате повече енергия, отколкото приемате – например при спорт. Ако вечер устоявате на въглехидратите, това не означава, че през деня можете да ядете повече. Важен е общият обем калории, смята проф. Клаус. Въпреки това тя е на мнение, че ако искаме да отслабнем, си струва да намалим въглехидратите в менюто си като цяло. Този метод е лесно приложим. Не е необходимо да броим калориите на всяко ядене, а само да ограничим определени продукти. Най-много въглехидрати например има в изделията от бяло брашно и захар – хляб, спагети, ориз, други тестени изделия и сладкиши. Също и в сладките газирани напитки. В картофите и някои плодове (зависи от сортовете) количеството им също е високо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Не яжте късно вечер, в 2 ч през нощта е пикът за синтеза на мазнините 
Кои са 10-те най-добри диети 
Новата мода в диетите: протеини, но вегетариански 
4 храни, с които се отслабва 
Храни, които ускоряват метаболизма 

Ястията съдържат различни видове въглехидрати

Докато сладкишите и сладките газирани напитки имат предимно бързо разградими захари, варивата и пълнозърнестият хляб доставят на организма сложни въглехидрати. Бързо смилаемите въглехидрати се изсипват наведнъж след кратко време в кръвта, кръвната захар рязко се покачва, а усещането за ситост не трае дълго. Сложните въглехидрати се усвояват много по-бавно, кръвната захар се покачва умерено и по-дълго време и човек остава сит часове наред. Ако ще ограничавате тези вещества, започнете от сладките неща и газираното. Два-три малки десерта на седмица са ОК, но всеки ден е малко прекалено. Вместо тях включвайте в менюто си умерено количество пълнозърнест хляб, спагети или ориз.

Не зачерквайте напълно и плодовете, макар че те съдържат фруктоза (плодова захар). В тях обаче има и доста витамини, минерали и баластни вещества. Предимството на пълнозърнестите продукти е, че дори малки порции засищат. Допълнете количеството храна с повече зеленчуци. Идеалното хранене (обяд или вечеря) е порция сьомга или печено пуешко, гарнирано с голяма салата. Избягвайте готовите сосове и дресинг. Те често съдържат много мазнини и захар.

Не компенсирайте липсата на хляб с мазнини

Ако искате да отслабнете, като ограничавате хляба, не забравяйте, че и мазнините имат много калории. Един грам мазнина има около 9 ккал, а същото количество захар – 4 ккал. Обикновено хората се лишават напълно от хляб и други тестени изделия, но затова пък компенсират с повишена консумация на месо и мазнини. Това няма да даде ефект върху теглото, предупреждават експертите! В името на отслабването може да се ограничат въглехидратите, но не само вечер, а през целия ден. Освен това общата калоричност на храната трябва да е по-ниска от обикновено. В добавка – спорт през свободното време или по-активно движение, съобразено със здравословното състояние и възрастта.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -