петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДоказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета

Доказаха връзка между консумацията на червено месо и диабета

Твърде много червено месо в менюто може да увеличи риска от диабет тип 2 с 50%, съобщи в. „Дейли мейл“. Повишаване на консумацията с повече от половин порция на ден води до 48% увеличение на риска през следващите четири години. Намаляването на дневния рацион също с толкова пък сваля риска с 14%. Според експертите това се свързва с мазнините, които се съдържат в червеното месо.

Повечето от тях са наситени. Диабет тип 2 се свързва до голяма степен с начина на живот – особено ако човек не се движи много и се храни нездравословно. За последното проучване са анализирани данните на около 150 000 мъже и жени в САЩ. Начинът им на хранене е установен с помощта на анкета. В тази група учените открили 7500 случая на диабет тип две, става ясно от публикация в научното издание JAMA Internal Medicine.

Сравнението между две групи – с нормална консумация и с половин допълнителна порция месо дневно, показала, че повишената консумация увеличава риска от диабет 2 с 48% и то след доста къс период – 4 г.

Ръководителят на екипа д-р Ан Пан от Националния университет на Сингапур заяви, че проучването е открило твърда причинно-следствена връзка между консумацията на червено месо и захарния диабет. Другият извод е, че ограничаването на мръвката пък играе ролята на превенция на заболяването. За да сме здрави, на масата трябва да слагаме по-често протеини с високо качество, тоест с по-малко мазнини по принцип или поне те да са ненаситени. Към този извод насочва анализът на учените на клетъчния отговор в организма при различните модели на хранене.

Като намалим тлъстото червено месо на трапезата, трябва да го редуваме с риба, пилешко и нискомаслени млечни продукти. Не видът на протеините или на месото са корена на проблема, а мазнините в продуктите, пояснява д-р Пан.

Генералните препоръки на здравното министерство във Великобритания са 70 г готвено червено месо дневно и 500 г на седмица. На Острова средната консумация се вмествала в тези препоръки.

Свързани теми: Вегетарианско меню е тайната за дълъг живот

Д-р Минчева: Месо при диабет? Да, но с ограничения

Пържено и червено месо – новите виновници за диабета

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -