четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДиета без месо сваля кръвната захар

Диета без месо сваля кръвната захар

Хората със захарна болест погрешно смятат, че трябва да се откажат само от сладките неща. Всъщност промяната в начина им на хранене трябва да бъде много по-дълбока и добре обмислена. Британски здравни експерти сега заявяват, че намаляването на месото или дори пълният отказ от него може значително да намали нивото на кръвната захар.

Така за пореден път става ясно, че начинът на хранене е алтернативното лечение на диабет тип 2, пише в. «Дейли мейл». Новото проучване, както и предишни, показват, че лишаването от животински мазнини подобрява инсулиновата чувствителност на организма, тоест пази от инсулинова резистентност.

Инсулинът е «куриерът», който вкарва захарта в клетката, която от своя страна я използва за гориво. Гени, обездвижване, лошо хранене и някои други фактори обаче стават причина с времето клетките да загубят чувствителността си към инсулина. Така захарта циркулира в клетките, но те гладуват.

При последното проучване било установено, че растителната храна намалява нивото на гликирания хемоглобин, който казва какви са били средните стойности на кръвната захар за три месеца назад.

Вегетарианството сваля гликирания хемоглобин средно с 0,4 единици. Максималното намаление, което е отчетено, е 0,7 единици. Ефектът може да се сравни с приема на лекарства за диабет. Освен за контрола на захарта, вегетарианската диета може да помогне за контрола на теглото, на кръвното налягане и на холестерола едновременно. Лекарствата не могат да постигнат това.

В последното проучване участвали 255 души с диабет тип 2 от САЩ, Бразилия и Чехия. Доброволците се хранели по вегетарианско меню, което имало ниско съдържание на мазнини, или спазвали диета, състояща се главно от яйца и млечни продукти. И при двете групи било отбелязано намаляване на гликирания хемоглобин. Ефектът отчасти се дължи на фибрите в плодовете и зеленчуците, които пречат на захарите да попаднат в кръвта. Според експертите месото може успешно да се замени със соя.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -