Реклама
Начало Заболявания и лечение Връзката между възпалителните чревни болести и рака

Връзката между възпалителните чревни болести и рака

0
Реклама

Лекари от ИСУЛ направиха задълбочен статистически анализ, който установява честотата на рак на дебелото черво при пациентите с хронични възпалителни чревни заболявания (ХВЧЗ). Той показва кои са най-честите локализации, посочва и пациентите с най-висок риск от развитие на такова усложнение. Данните бяха представени от Клиниката по гастроентерология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ във връзка със Световния ден на възпалителните чревни заболявания на 19 май.

Предраковите лезии най-често са под формата на полипи

Изследването се състои от няколко отделни проучвания и е дело на гастроентеролога д-р Христо Вълков под научното ръководство на проф. Пламен Пенчев. То обхваща 9-годишен период и включва 470 хоспитализирани пациенти от Клиника по гастроентерология на ИСУЛ с възпалително чревно заболяване. Всички те имат засягане и на дебелото черво.

За едно от проучванията Клиниката по гастроентерология, която е и най-големият  за страната център за диагностика и лечение на възпалителни чревни заболявания, получи наскоро престижната награда „Top UR-CARE Recruiter 2022“ на Европейската Крон и колит организация (ECCO).

Реклама

Сред изводите, до които е достигнал д-р Вълков, който наскоро защити и дисертация на същата тема, са:

  • Честотата на предраковите лезии, които могат да преминат в колоректален карцином сред пациентите с ХВЧЗ е 7%.
  • Предраковите лезии най-често са локализирани в ректума и ляв колон като обикновено са под формата на полипи.
  • Колоректалните аденоми съставляват най-честия тип предракови лезии при пациентите с ХВЧЗ.
  • 9.5 години е средния период от диагнозата на ХВЧЗ до откриването на колоректална дисплазия (предракови клетки).

Целта е да се открият навреме пациент с риск от рак на дебелото черво

Тези данни ще помогнат на българските лекари да отграничат пациентите с ХВЧЗ и повишен риск от развитието на колоректален рак. Въвеждането на пациентите в дигиталната платформа на Европейската Крон и колит организация – UR – CARE стана повод Клиниката по гастроентерология да получи специална награда от международната организация.

„Нашата основна цел е да се грижим така за пациентите с ХВЧЗ, които лекуваме и проследяваме, че да им осигурим едно добро качество на живот. Не бива да допуснем развитието на злокачествени усложнения.“ Това обясни проф. Пламен Пенчев, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология на ИСУЛ. Той е един от най-големите експерти в България в диагностиката и лечението на ХВЧЗ.

Основният проблем е, че едва малка част от пациентите с тези заболявания, които по световни епидемиологични данни би следвало в България да са между 12 и 20 000, наистина се лекуват и проследяват. Става въпрос за млади хора, в активна възраст – между 15 и 35 години, които остават недиагностицирани. Качеството им на живот страда и ако не бъдат лекувани, са изложени на риск от тежки усложнения. Причината е липсата на национален регистър. Това е кауза, за която д-р Пенчев се бори от години. Пациенти от цялата страна да бъдат регистрирани и проследявани в единен регистър.

Комплексно лечение на пациентите с болест на Крон и улцерозен колит

УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е една от малкото болници у нас, която може да предложи комплексно лечение на пациентите с Болест на Крон и Улцерозен колит. Специалистите помагат от поставянето на диагнозата, през назначението на адекватна кортикостероидна или биологична терапия до хирургично лечение на усложненията. Това е и причината в Клиниката по хирургия да постъпват най-тежките случаи в България.

„За съжаление при пациентите с възпалителни чревни заболявания не рядко се стига до оперативно лечение. Положителната новина е, както показва и проучването на колегите, че сравнително рядко става въпрос за рак на дебелото черво. В повечето случаи са други усложнения в следствие на ХВЧЗ. При  пациентите с улцерозен колит  – в около 10% от случаите има нужда и от хируртично лечение, докато при тези с болест на Крон – до 60%.“

Това обясни д-р Георги Желев. Двамата с началника на Клиниката по хирургия на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ проф. д-р Николай Пенков, са сред лекарите с най-голям опит в България в хирургичното лечение на усложненията от ХВЧЗ.

Източник: Пресцентър на ИСУЛ

Реклама

Exit mobile version