петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВода с лимон и протеини на закуска за леко раждане

Вода с лимон и протеини на закуска за леко раждане

„Всяка бременност коства на майката един зъб“. Всички сме чували тази поговорка. „Схващането, че бременността е преди всичко период на някаква загуба в здравословно отношение за жената отдавна е мит, който ежедневно разбиваме“, споделя Тони Калушкова, акушерка от Велико Търново и заместник-председател на Алианса на българските акушерки.

В сравнително младата организация членуват над 150 акушерки от цялата страна. Те обединяват усилия за реабилитирането на акушерската професия, която често е неглижирана в нашата здравна система. „Амбицирани сме не само да подобрим услугите, които получават жените през периода на бременността и раждането, но и да създадем регистър на центровете в страната, в които могат да намерят подкрепа и адекватна информация“. Акушерките имат важна роля и след като жената роди. В този период тя се нуждае от помощ относно кърменето. „А при едно недоносено бебе, именно акушерката може да окаже сериозна подкрепа, когато семейството се прибере у дома и дори ежедневните дейности с такова дете са трудни“, казва още Калушкова. Тя и колегите й отдавна посещават международни обучения, контактуват със специалисти от цял свят и мечтаят, както е в Англия, Франция, Финландия, и у нас акушерките да имат право да разкриват свои кабинети и да водят изцяло женските консултации и нормалните раждания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Бременните да не ядят в пластмасови съдове, има риск от аборт 
Д-р Пачова: Възпитанието на бебето почва още в утробата
Повръщането при бременните всъщност е добър знак

В някои болници вече е практика да се избира освен лекар, който ще води раждането, и акушерка, която ще бъде до жената. „Настоявайте за този избор, съветва Тони Калушкова. В по-голямата част от времето именно тя ще е до вас в най-ключовите моменти“, допълва специалистът.

Как да изберем добра акушерка?

Добър вариант са предварителните посещения на болницата. Дните на отворени врати, които правят вече почти всички АГ клиники, са подходящ момент освен да се запознаете с битовите условия и да поговорите с акушерките. В този предварителен разговор споделете вашите нагласи, очаквания и желания за раждането. „Дали искате партньорът ви да присъства, дали ще ви бъде позволено да се движите, ако раждането напредва нормално. Така ще може да разберете кои от вашите нагласи са реални и кои не могат да се случат поради различни обстоятелства. Най-общо казано, за вас акушерката трябва да бъде като майка. Трябва да можете да й споделите всичко и да сте спокойни, че ще има кой да се погрижи за вас в този най-съкровен момент от живота на една жена“, подчертава Тони Калушкова.

Разбира се, преди да се стигне до раждането са изключително важни и грижите за жената през цялата бременност. Сега през лятото бременните също трябва да са много внимателни, за да не се стига до неприятни проблеми, напомня акушерката. Много бъдещи майки например приемат за нормална появата на отоци по тялото особено към края на 9-те месеца. Действително заради жегите има застой, задържане на течности и на лимфа. Въпреки това, ако имате отоци по ръцете и глезените, е добре да се направи изследване на албумина, защото подуванията могат да бъдат симптом на опасната прееклампсия (повишаване на кръвното налягане и появата на белтък в урината).

„Ако всичко е в нормалните граници, почивайте често, повдигайте краката върху удобна опора. Можете да ползвате и Шуслерова сол №8 натриев хлорид, която успешно се справя с отоците и разпределя течностите. Тази сол е необходима през цялата бременност, защото участва и в деленето на клетките на плода. Не забравяйте също да свалите пръстените си в горещото време, защото в един момент това може да бъде болезнено. Движете се често, но задължително преди 11 часа сутрин и след 17 часа вечер. Винаги си носете бутилка вода и изберете удобни обувки. Заради високите температури, при доста бременни пада и кръвното. В такива случаи, като бърза мярка, може да изпиете айрян с повече сол. Ако проблемът е по-продължителен, добър вариант е хомеопатичната комбинация от Немския хомеопатичен съюз – Вивотон, която е подходяща за бременни“.

„Не пропускайте слънчевите бани, съветва още Тони Калушкова. Все повече научни изследвания показват, че системният недостиг на витамин D има своите последствия и за бъдещите майки. При неговата липса рискът от развитието на гестационен диабет или вагинална дисбактериоза е по-голям. Така че можете да печете дори и коремчето си, но за кратко и в посочените часове за разходка“, допълва акушерката.

За цялата бременност и особено за раждането е важен и режимът на хранене

Във Франция например акушерките препоръчват преди всичко алкалните храни, като плодове и зеленчуци и полезните зърнени храни (лимец, просо, киноа и други). Доматите не са сред препоръчителните храни поради тяхната киселинност. „От опита на старите български акушерки знаем лесна рецепта за намаляване на киселинността в организма, което от своя страна гарантира еластични тъкани и намалява риска от разкъсвания по време на раждането. Препоръчва се да се спре консумацията на месо 2 седмици преди термина и бременната да изпива сутрин на гладно чаша вода със сока на половин лимон. След това в рамките поне на 1-2 часа не трябва да приема никаква храна, за да не се образува солна киселина в стомаха, а до обяд да хапва само протеини – сирене, мляко, кашкавал. Въглехидратите може да добави спокойно в следобедните часове и на вечеря“.

По този начин се постигат добри параметри на киселинно-алкалното равновесие в тялото. „При алкална среда тъканите не страдат от липса на ценни минерални вещества и жените раждат по-леко и почти без разкъсвания, защото pH-то на тялото е оптимално, за да бъдат тъканите им еластични“, обяснява акушерката.
„Добре е също бременните да релаксират преди раждането с масажи, защото в последните месеци поради нарастването на корема се измества центърът на тежестта и често се засягат кръстът и седалищният нерв. Движение, комфорт и спокойствие са основни, за да се преодолее този дискомфорт“. „Има жени, при които се получава дисбаланс между гръбначния стълб и голямата тазова кост, при което бебето сякаш е притиснато и не може да слезе към родовия канал, а това може да затрудни нормалното раждане, пояснява акушерката. Затова казвам на жените, че е важно да стоят изправени, да не се изгърбват, за да се чувства и бебето добре в утробата им и да заеме оптимална позиция за предстоящото раждане“, допълва Калушкова.

Нека не забравяме, че подготвителните контракции наречени Бракстън-Хикс са нещо, от което бременните не трябва да се страхуват. „Те подготвят матката и масажират бебето. Препоръчвам им да приемат Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат, която отпуска и релаксира мускулите на матката, а за повече спокойствие и тонус тя може да се комбинира и със сол №5 калиев фосфат. На практика няма друга такава безвредна и необходима терапия, подходяща за цялата бременност каквато е тази със солите. Тя дава и на нас акушерките допълнителни възможности да помагаме на бъдещите майки. През цялата бременност е добре да се приемат солите №1 (за еластичност на кожата и тъканите), №2 (за да не страда майката от проблеми със зъбите и костите), №5 и №7 ( за повече енергия), №8 (за хидратирана и здрава кожа, при запек и отоци)“. Някои бременни пък се нуждаят от сол №3 при желязодефицитна анемия или от №9, защото имат киселини.

„Съветвам бъдещите майки да започнат със солите още в първите месеци. В последствие техният прием продължава и по време на кърменето. Имам много добър опит със соли №4 и №8, които подпомагат образуването на кърмата. Действително жената не трябва да се примирява, че бременността задължително ще й отнеме нещо от красотата или от здравето. Минералните дефицити могат да бъдат коригирани с Шуслеровата терапия, а така и майката, и бебето ще бъдат здрави“, обобщава Тони Калушкова. Тя препоръчва и популярното на запад пътуване преди бебето (babymoon), като отлично средство двойката да се наслади на последните мигове спокойствие преди да се впусне в изпитанията на родителството.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -