четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаМалки дози аспирин пазят бременните от опасно усложнения

Малки дози аспирин пазят бременните от опасно усложнения

Прееклампсията е опасно усложнение, което се среща при 2-8% от бременните жени. Проявите са високо кръвно налягане и наличието на големи количества на протеин в урината, съобщава „Ремедиум“. По принцип може да бъде опасно, да застраши живота на бебето и дори на майката. Американски експерти сега изразиха мнение, че прееклампсията може да се контролира с ниски дози аспирин. Той трябвало да се дава на всички жени в риск за състоянието.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Високото кръвно при бременните може да е опасно за плода 
Прееклампсията се свързва със заплаха от бъбречна недостатъчност
Липсата на витамин D може да отключи тежко усложнение при бременните 
Повръщането при бременните всъщност е добър знак 

Експертите вече са издали съответните препоръки, основани на анализ на повече от 20 проучвания. Всички те показали, че всекидневният прием на аспирин, започвайки от 12-та седмица, намалява вероятността от развитие на прееклампсия с 24%. Аспиринът снижава риска от преждевременно раждане, причинени от прееклампсия с 14%, сваля с 20% риска от забавяне на вътреутробното развитие на бебето.

Най-хубавото е, че малките дози аспирин не давали странични ефекти при жените с повишен риск от развитие на прееклампсия. Съветът на американските лекари е да се приемат не повече от 81 милиграма аспирин на ден, като се започне от 12-та седмица на бременността.

Източник: Ремедиум

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -