Реклама
Начало Заболявания и лечение Възли на щитовидната жлеза – лечение според вида им

Възли на щитовидната жлеза – лечение според вида им

0
щитовидна жлеза
Реклама

Възли на щитовидната жлеза са най-често срещаното ендокринно заболяване. От тях страдат около 25% от населението, казва доц. Александър Шинков от УСБАЛЕ “Проф. Иван Пенчев”. Те може да съществуват съвместно с друго заболяване на щитовидната жлеза, да има или да няма дисбаланс на хормоните, свързани с нейното функциониране. 

В повечето случаи възлите не причиняват оплаквания, повечето се установяват случайно при ехографски преглед, посочи проф. Ковачева. 

Има ли риск от рак, ако са ви открили един или повече възли на щитовидната жлеза?

В над 90% възлите са доброкачествени. Едва 6-7% от тях може да са злокачествени. Преглед при ендокринолог ще помогне да се отсеят възлите, които са подозрителни. Ако лекарят прецени, ще направи допълнителни ехография, биопсия. Ще се прецени, има ли нужда от отстраняване на възлите заедно с част от жлезата. 

Реклама

За да се установят навреме възлите на щитовидната жлеза, се препоръчва човек да направи поне една ехография на жлезата до 30 г. Ако жената планира бременност, също е добре да се направи обследване на функцията на жлезата. 

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/vidove-i-lechenie-na-vazlite-na-shtitovidnata-zhleza

Кога се оперират възли на щитовидната жлеза

Съвременната апаратура позволява да се открият и съвсем малки възли с големина няколко милиметра. Това обаче не означава, че всеки възел трябва да се оперира, посочи проф. Ковачева. Често хората чуват препоръка за операция на съвсем малки възли, под 1 см. Създава се известна психоза, пациентите живеят с мисълта, че непременно трябва да се лекуват, да се оперират.  

Правилото е, че възли, които не създават дискомфорт, не са злокачествени и са по-малки от 2-2,5 см, не се оперират. При съмнение пациентите може да потърсят второ мнение при друг ендокринолог.

Термоаблация с лазер – стопяване на възли на щитовидната жлеза

Термоаблацията  на възлите е съвременно лечение с лазер, което стопява възлите на щитовидната жлеза. Може да се прилага, когато образуванията създават дискомфорт. Прилага се от около 10 г. От 2020 г. системно се извършват лазерни термоаблации в нашата клиника, казва проф. Ковачева. Манипулацията се извършва с висока температура, създадена от лазера. Целта е да се наруши целостта на възела, казано по-просто – възлите се топят. 

На тяхно място се развива фиброзна тъкан, която го свива с 50-70%. Термоаблацията не създава неприятни симптоми, естетически проблеми. 

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/koga-pri-gusha-ima-vazli-na-shtitovidnata-zhleza

Показания за термоаблация

Процедурата се препоръчва, когато големината на възела е сантиметри, а не милиметри. При доброкачествени възли се мисли за лечение, когато станат по-големи от 2-2,5 см, дори 3 см. 

Злокачествените възли се откриват все по-рано, допълва проф. Ковачева. При тях се смята, че лечение се прилага при възли над 10-15 мм. 

Противопоказания за термоаблация

Термоаблация не се прилага при злокачествени възли у нас, засега. По света се прави при подходяща селекция, когато възлите са малки, подходящо разположени и няма ангажиране на лимфни възли, допълни проф. Ковачева. Резултатите са много добри, очакваме много скоро да лечението на рак на щитовидната жлеза да започне и у нас.

Други противопоказания за термоаблация са свързани с размера на възела. Ако той надхвърля 4,5 см, няма как да се осъществи. Манипулацията се следи с ултразвук, апаратурата не позволява да се обхванат възли над този размер. Такива възли е по-добре да се оперират по традиционния хирургичен метод. 

Идеята на термоаблацията с лазер е да се прилага навреме и да се даде лечение без последици за пациента. Допусне ли се безконтролното нарастване на възлите, се създава риск от усложнения. 

Малките възли само се наблюдават

Свръхдиагностиката е друг проблем в съвременната медицина. С новата апаратура се виждат и съвсем малки възли от 2-3 мм. Някои лекари директно казват на пациента, че имат възли, кисти и ги насочват за операция. 

Ако е по-малък от 1 см, не представлява никаква заплаха и не е необходимо лечение. Препоръчва се само наблюдение – веднъж годишно. 

Основно правило в медицината е да не се вреди, допълва д-р Шинков. Малките доброкачествени възли, ако се оперират, увеличават риска за пациента. Достатъчно е само наблюдение, без излишен стрес. 

Автор Илияна Ангелова

Снимка: Freepik

Реклама

Exit mobile version