Реклама
Начало Заболявания и лечение Увреденият зъбен емайл може да се възстанови

Увреденият зъбен емайл може да се възстанови

0
конец за зъби
Реклама

Засягане на емайла може да има в резултат от развитие на кариес, но има и некариозни лезии. Най-честите увреждания – лезии, са резултат от кариес. Те представляват различна степен на деминерализация, която се реализира под съществуваща зъбна плака. Зъбната плака е образувание от микроорганизми и въглехидрати, идващи с храната ни. Микроорганизмите разграждат въглехидратите до киселини и те деминерализират емайла. Ако не се вземат мерки, процесът напредва и засяга дентина под емайла – лезията става необратима. Кариозните емайлови лезии са обратими и могат лесно да бъдат реминерализирани. Такива лезии се разполагат в три зони на зъба – по фисурите на дъвкателните зъби, между два зъба по страничните им повърхности и в зоната на шийките. На тези места се отлага зъбната плака, която е главният виновник. В нея се развива кариозният процес, резултатът от който е напредваща деминерализация.

Нарушаването на емайла в началото не се вижда с просто око 

Най-ранните емайлови лезии са трудно видими с просто око. Те винаги са под плака и когато тя се отстрани, се вижда емайл, който е загубил блясъка и прозрачността. Вижда се матова зона, отговаряща на мястото на натрупаната плака. Тези лезии се лекуват най-лесно – достатъчно е да се засили устната хигиена, плаката да се отстранява с четка и паста два пъти дневно по три минути с флуорна зъбна паста и флуорът от пастата и слюнката могат да реминерализират повърхността.

Следващите по степен на деминерализация лезии представляват зони с по-голяма порьозност, които след добро подсушаване могат да изглеждат като побелели. За тези лезии освен гореописаното трябва да се направи и професионално лечение с флуорни лакове, разтвори или пяна. Освен това може да се вземе реминерализираща паста, която се използва вечер в домашна обстановка.

Реклама

Лекуващият трябва да я предпише и да обясни начина на приложение. Най-напредналите емайлови лезии са видими и без подсушаване или почистване бели зони. При тях емайлът е засегнат в цялата си дебелина и изисква лечение от лекар. В домашна обстановка освен описаните средства трябва да се използва и разтвор за плакнене, съдържащ флуор. И тези, макар и най-напреднали емайлови лезии, са обратими. Те изискват сериозни мерки и освен флуора в пасти и разтвори трябва да се проведе и професионална реминерализация.

Ранно лечение е възможно с материали, които запечатват увреждането

Когато лезиите са по дъвкателната повърхност тези мерки не са достатъчни, защото по фисурите винаги се отлага плака. Там лечението е запълване на фисурите със силанти. За страничните повърхности между зъбите откриването на ранните лезии може да стане само от професионалист и там възможността за ранно лечение е приложение на специален инфилтрационен материал, който запечатва увреждането и не позволява напредването на промените.

Освен кариозните лезии по емайла могат да съществуват резлични некариозни лезии. Едни от тях са при зъбни дисплазии. Те могат да варират по цвят и форма, но за тяхното лечение се изисква сериозна професионална намеса. Най-честа дисплазия в детска възраст е флуорозата. Допреди няколко години тези лезии можеха да се лекуват единствено оперативно. Сега съществува неоперативен метод, който до голяма степен може да реши проблема.

Има и единични бели петна, които са разположени по гладки повърхности, нетипични за развитието на кариес. Те се дължат на моментен дефект по време на изграждането на емайла (резултат от заболяване, възпаление, антибиотици и други). Във вътрешността на емайла съществува деминерализация, откъдето идва белият цвят, но повърхността е здрава и лъскава. Тези лезии не изискват лечение. Те са само козметичен дефект.

Съществуват и ерозии на емайла

Те се получават от ползване на много твърди, сурови храни, от вреден навик, като скърцане със зъби, от прекомерна употреба на сокове, лимони и други. При тези случаи първо трябва да се отстрани причината, а когато част от емайла е запазена, трябва да се проведе реминерализация (професионална). Ако дентинът е открит, се налага оперативно лечение и възстановяване.

При всички случаи качествената орална хигиена с флуорна зъбна паста ползването на разтвори, съдържащи флуор и реминерализираща паста, са средствата, които всеки може да прилага сам. Въпреки това е необходима консултация от специалист, за да установи характера на промените и подходящото лечение.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина

Реклама

Exit mobile version