Реклама
Начало Заболявания и лечение Слаби дози радиация повишават имунитета

Слаби дози радиация повишават имунитета

0
Реклама

Естественият радиационен фон, дори в някои области да е по-висок от средното, не представлява опасност за населението. По света има големи области, където хората живеят при многократно по-високи дози от тези на естествения радиационен фонд в България. Населението в тези райони – в Индия, Китай, Иран, Австралия и Бразилия, се изследва от много години. Оказва се, че хората успяват да се адаптират към тези ниски дози, казва проф. Татяна Хаджиева, лъчетерапевт. 

Ниските дози на радиация дори повишават защитните сили на организма. Засилват имунната система, удължават продължителността на живота, правят хората по-устойчиви на инфекции и дори намаляват процента на раковите заболявания. Българският народ има вкоренен страх заради чернобилската авария, а някои хора имат фобия към радиацията.

Самата проф. Хаджиева лекува болни с радиоактивен йод и от години получава ниски дози радиация. Тя обаче твърди, че не боледува от вируси и поддържа добро качество на живот. С по-ниски дози дори се лекуват някои заболявания като шипове. Това е стандарт в цял свят. Облъчването може да провокира някои промени, които се регистрират в ДНК. Тя обаче има толкова мощни системи за възстановяване, че моментално всяко едно ниско облъчване се възстановява от мощната ензимна система.

Реклама

Има една теория – хормезис, която е за положителното действие на ниските дози. Тя твърди, че те действат стимулиращо. През 50-те години се правеха много надземни ядрени опити, а в атмосферата обикаляха радиоактивни облаци. Тогава не се регистрира директно нарастване на раковите заболявания.

Лъчевата болест е военновременно понятие. Болестта всъщност не се среща никъде освен в извънредна ситуация. В България е създадена система за облъчване на цялото тяло за целите на стволовата костно-мозъчна трансплантация при пациенти с онкохематологични, хематологични заболявания и някои много напреднали солидни тумори. При тези болни се предизвиква нарочно остра лъчева болест с терапевтична цел – за да може да се унищожат наличните ракови клетки в костния мозък. Тя обаче напълно се контролира чрез възстановителните възможности на съвременната медицина. Хората повече трябва да се притесняват от другите замърсявания в околната среда – например от тецовете, коментира специалистът. 

Сред лъчетерапевтите няма такива сред тези, които работят с по-високи дози, за които да е доказана връзка между радиацията, на която са били изложени, и рака. Няма регистрирани случаи на радиационен рак, защото дозите, които персоналът получава, са по-ниски от разрешените. Има граница на дозите, под които е разрешено да се получат от персонала. Има ограничителни стойности. „Преди много години сме разливали радиоактивен йод и колеги получават по-големи дози. Но тъй като те се сумират годишно, облъченият просто се извежда от обичайната работна среда за известно време“, поясни специалистката.

Ако много се надвишат дозите лъчение, се появяват ранни лъчеви реакции. В специални листовки за пациентите се дават съвети какво да се прави при лъчелечение: не бива да се пуши и пие алкохол, спазва се диета, има грижи за кожата и лигавиците. Но дозите, които онкоболните получават, са толерантни – органът, където е туморът, може да ги понесе, а пациентът да оздравее. „Хората не знаят, че и в нормалния живот понякога се излагат на малко по-висока радиация като например при пътуване със самолет. При летене дозите също са пренебрежително малки. Преди години направиха голямо проучване при пилоти и стюардеси. Стана ясно, че дозите, които те получават, също не са чак толкова големи, че да провокират някакво заболяване. Вероятно организмът изработва механизъм да включи много по-бързо имунните системи“, коментира проф. Хаджиева. 

Що се отнася до България, у нас няма области с по-висок естествен радиационен фон като този в Индия например. Преди няколко години агенцията по ядрено регулиране поръча епидемиологично проучване за района на Нови хан, където има хранилище за ядрени отпадъци. Сравнена е заболеваемостта от рак с друго подобно селище, където няма източници на радиация. Нямаше абсолютно никакво повишение на онкоболните. Когато се появят 2-3 ракови заболявания, местните веднага ги свързват с облъчването. Отговорът на агенцията беше, че няма статистически достоверно повишаване на онкозаболяванията.

СНИМКА: ЛЪЧЕТЕРАПИЯТА В ИСУЛ

Реклама

Exit mobile version