сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМинерални соли помагат при гастрит и киселини

Минерални соли помагат при гастрит и киселини

През лятото мина една вълна от „летен грип“, причинен от ентеровируси, казва Антон Вълев, собственик на аптека, където се предлагат много хомеопатични и фитотерапевтични препарати. те причиняват както стомашни неразположения – повръщане и разстройство, така и симптоми като при настинка – болки в гърлото, температура. Ако болният се е обърнал веднага за помощ към фармацевта, препоръчваме задължително използваме двете соли – ферум фосфорикум (№3) и силицея (№11). Първата се бори с възпалението, а втората подпомага имунитета.

Тъй като ентеровирусите в повечето случаи засягат стомашния тракт, много от хората се оплаквали от киселини. За тях препоръчваме калциум флуоратум (сол №1) и натриум фосфорикум (сол №9). При обострен гастрит, каквито случаи имало много през лятото, се дава комбинация от солите калиум фосфорикум (сол №5), натриум фосфорикум (сол №9) и натриум сулфурикум (сол №10). Те имат и друг ефект – засилват метаболизма. Огромна част от стомашните неразположения се свързани с нерационалното хранене, то е стрес за организма, изтъква Антон Вълев. Възможна е комбинация между шуслерови соли и билкови препарати, те не си противоречат. За приемането на солите е важно устата да е чиста. 15 минути преди и след приема им не е хубаво да се пие и яде. Избягват се мента и кофеин, защото те променят усвояемостта под езика, добави фармацевтът.

Да се справим с киселините без лекарства

При вирусна инфекция с температура при децата добре действат сок, компот от малини или чай от малинови листа, съветва той. Те не позволяват температурата да се вдигне прекомерно, а и децата харесват вкуса на малини. При по-големи деца се дава и отвара от липов цвят. Целта на билките е да понижат температурата и да увеличат диурезата, тъй като с урината се изхвърлят токсините. Вълев обърна внимение, че не е едно и също дали пациентът ще приема вода или натурален сок от кутията. „Предпочитаме течността да е вода, тя играе роля на натурален разтворител за токсините. Готовите сокове имат добавени консерванти, подсладители и киселини. Другото име на възпалението е „киселини“, коментира той.

Така, както има много хора, които предпочитат първо да опитат с природни, щадящи продукти, така има и други, които вярват само на кардиналните методи, споделя впечатленията си от разговорите с пациенти в аптеката Вълев. Ако човекът не иска поне да опита да си помогне с хомеопатия или фитотерапия, винаги ще му е нужна агресивна терапия – хирургия, антибиотици, добавя той.

В последно време широко се употребявали кортикостероиди. Вече се усещали страничните им ефекти – много от хората се оплакват от разширени вени, имат незарастващи рани. Според Вълев рискована е също така безконтролна употреба на контрацептиви, т.е. без консултация със специалист. Това по думите му е предпоставка освен за онкологични заболявания, така и за инсулти в ранна възраст – 35-40 г. Тези жени развиват разширени вени, тромбозен синдром и оттам се стига до инсулти, инфаркти или инфаркт на бъбрека, пояснява Вълев. Много от тези страдания можело да бъдат спестени с активен двигателен режим, подходящо хранене и шуслерова терапия.

Доброто храносмилане има 4 основни принципа

Солите помагат още при редица проблемни ситуации или просто като допълнителна помощ, казва фармацевтът. При мускулна треска например той препоръчва сол магнезиум фосфорикум (сол №7), а при растежа на децата – калциум фосфорикум (сол №2). „Шуслерова терапия се прилага и при нервни деца, които не могат да се концентрират в училище. Тогава се прави комбинация между солите с номера 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). В някои състояния прилагаме и сол №12 (калциум сулфурикум). Хубавото при тази терапия е, че можем да използваме 12-те соли в неограничени комбинации и да ги правим в неограничен брой дозировки според конкретното състояние на пациента, добавя Вълев.

Солите се приемат през устата – като таблетки или разтвори, но може да се правят и компреси на кожата. „Шуслеровата или хомеопатичнта терапия излиза приблизително толкова скъпо, колкото и традиционните медикаменти. Всеки избира какво да опита. Предимството на хомеопатията е, че може да се прилага дори при бременни, кърмачки, новородени и малки деца. Не рискуваме да предозираме, защото дозата е една и съща при малкото дете и при възрастните, когато преследваме една и съща цел. Това е терапия на първа линия, която фармацевтът може да даде изцяло позовавайки се на собствените знания, без да се консултира с лекар. Докторите също могат да ги прилагат докато чакат например микробиологичните изследвания, които отнемат 3-4 дни. За това време щадящият подход може да успокои състоянието и е по-добре, отколкото да даде веднага някакъв антибиотик и по-късно да се окаже, че той не действа“, обобщава специалистът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -