четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога хроничният ринит става на синузит?

Кога хроничният ринит става на синузит?

Може ли хроничен ринит да причини синузит? Да, може. Хроничното възпаление на носната кухина ринит е в съседство с околоносните кухини (синуси). Покриващата ги лигавица е една и съща по вид и едни и същи бактериални и вирусни причинители предизвикват една и съща възпалителна реакция.

Видове хроничен ринит

Хроничният ринит има няколко разновидности, които обикновено засягат и синусите, но за хроничен ринит се говори тогава, когато заболяването е локализирано предимно в носната кухина. При изострянето му поради топографската близост се засягат и синусите. В тях се задържа гной и главоболието е нетърпимо. Тогава преобладава картината на синузита.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
С акупунктура може да се лекува алергичен ринит 
Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит
Промивки успокояват лигавицата при изкривена носна преградка 

Промените в носа са предпоставка за синузит

В много случаи наличието предимно на хроничен ринит предизвиква промени в отворите на синусите към носа, вследствие на което се променя вентилацията в тях и се създават условия за развитие на синузит.

Такива промени са следствие от хроничен хипертрофичен ринит, когато удебелената лигавица стеснява и деформира отворите на синусите, което в още по-тежка степен се получава при носно-синусна полипоза. Обратно е при хроничен атрофичен ринит. Носната лигавица е атрофична, носните ходове са широки и по тях се задържат жълтеникави кори, които са носители на различна бактериална инфекция.

От тези кори може да се възпалят околоносните синуси и заедно с атрофични ринит да се развие и синузит. Лечението на хронично заболяване е винаги е трудно, но наличието на добра медицинска техника и лекарства може да осигури контрол върху него. Целта е да не се допуснат усложнения и в синусите.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -