Реклама
Начало Заболявания и лечение Проф. Цилински: Имунотерапията лекува дори метастази при меланом

Проф. Цилински: Имунотерапията лекува дори метастази при меланом

0
проф. Кристоф Цилински
Реклама

През последните две десетилетия онкологията претърпя значителни промени, водещи до революционни открития и нови подходи в лечението на рака. Две основни тенденции изпъкват като ключови фактори в този прогрес – разшифроването на раковия геномен атлас и развитието на имунотерапията. Това заяви в специално интервю проф. Кристоф Цилински, онколог и медицински директор на Виенската частна болница (Wiener Privatklinik).

Раковият геномен атлас: Нов поглед към молекулярната генетика

С развитието на човешкия геномен проект и анализа на раковите геноми, се разкриха множество молекулярни генетични промени. Раковият геномен атлас, със своите сложни и многопластови данни, може да се сравни с плана на метрото в Токио – подробен, многослоен и динамичен. Тази база от знания ни позволява да идентифицираме и таргетираме специфични молекулярни промени чрез медикаментозни терапии, поясни проф. Цилински.

Като резултат, някои видове рак, като рак на белия дроб, бяха преразгледани и класифицирани отново. Вече не разглеждаме ракът на белия дроб като едно заболяване, а като група от различни видове тумори, които се лекуват с различни лекарства, постигащи много по-добри резултати. Тази тенденция на диференциране се наблюдава и при други видове рак, като рак на щитовидната жлеза.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/imunoterapiya-lechenie-na-rak

Имунотерапията откри нови възможности за лечението на рака

Реклама

Втората голяма тенденция в онкологията е развитието на имунотерапията, допълва изтъкнатият онколог. Първото проучване в тази област беше проведено през 2010 г. при меланом. Оттогава са регистрирани различни лекарства, използвани за лечение на над 20 вида рак, включително меланом, рак на гърдата и рак на белия дроб.

Имунотерапията действа чрез преодоляване на потискащия ефект, който туморните клетки оказват върху имунната система. Чрез използване на антитела, имунотерапията помага за отваряне на „моста“, който пречи на белите кръвни телца да атакуват раковите клетки. Резултатите са впечатляващи – между 2016 и 2018 г. общата смъртност от рак в САЩ намаля с 2%.

https://bolenzdrav.com/zabolyavaniya-i-lechenie/imunoterapiya-pri-rak-na-pikochniya-mehur-i-melanom

Успехите на имунотерапията в клиничната практика

Имунотерапията показва феноменални резултати при меланом, допълва проф. Цилински. Пациенти с метастатичен меланом често достигат стабилна ремисия, а дори и пациенти с напреднал рак на белия дроб успяват да живеят по-дълго благодарение на тази терапия. Молекулярната (таргетна) терапия също показва отлични резултати, особено при пациенти с EGFR мутация при рак на белия дроб, където пълната ремисия може да продължи 5-8 години.

Бъдещето на онкологията

В следващото десетилетие се очаква голям напредък в комбинираните терапии, включващи както таргетни препарати, така и имунотерапия. Разработват се нови лекарства, които ще активират имунната система още по-ефективно. Очаква се също разработването на ваксини срещу рак на базата на мРНК ваксината, използвана при COVID-19, както и бързото развитие на CAR T-клетъчната терапия.

Онкологията се намира в период на бърз напредък, който променя из основи подхода към диагностика и лечение на рака. Благодарение на новите открития и технологии, като раковия геномен атлас и имунотерапията, медицината е на прага на нова ера, в която раковите заболявания ще бъдат по-добре разбирани и по-ефективно лекувани.

Автор Илияна Ангелова

Реклама

Exit mobile version