Реклама
Начало Заболявания и лечение Пломба от амалгама или полимер – коя е по-добра

Пломба от амалгама или полимер – коя е по-добра

1
кариес на зъбите
добър зъболекар кариес на зъбите
Реклама

Амалгамените пломби за възстановяване на кариозни дефекти бяха доскоро стандартният избор. И днес има страни, в които основният материал, с който се работи, това е амалгамата. Полимерните обтурации бързо започнаха да ги изместват, а със създаването на съвременните композитни материали амалгамата на много места почти е изоставена.

За да се направи качествена обтурация (пломба) от амалгама, необходимо е да се направи специален кавитет, който да отговаря на редица изисквания – да се следват определени форми, размери, съотношения и още много други правила. Освен това се изискват специални задръжки, които се изработват в здрава зъбна структура. Всичко това е така, защото задръжката и устойчивостта на тези обтурации зависят от ретентивността на изработения кавитет. Точно затова се налага да се отстраняват доста повече здрави зъбни структури, за да се осигури стабилността на обтурацията.

Когато една такава пломба е направена по всички правила, тя може да има много дълъг живот. Има случаи, когато може да се задържа над 10 години – до 15 и дори 20 години. Въпреки това обаче трябва да се наблюдава редовно, тъй като дефекти могат да се получат. Така на пръв поглед тези обтурации са или могат да бъдат много по-трайни от съвременните. От друга страна, все повече са сведенията, че амалгамата излъчва макар и в минимални количества живак, който оказва своето хронично увреждащо действие върху паренхимните органи. Амалгамата се обвинява и в много по-тежки последствия и това е една от основните причини Световната здравна организация да обсъжда и сериозно да обмисля категоричното спиране на този вид пломби в най-скоро време.

Реклама

Недостатъците на амалгамата могат да се формулират така:

  1. Отнемат излишно количество здрави структури, нещо, което се избягва при композитните материали. Това е особено неправилно при постоянните детски зъби;
  2. Те са неестетични и вече никой не иска зъбите му да имат черни метални обтурации;
  3. Оцветяват самия зъб, а ако са разположени до венеца, и него;
  4. Съществува риск и за целия организъм. Дори и да е нищожен, след като има прекрасна възможност да се избегне, защо би трябвало да се поема?

Съвременните обтуровъчни материали не издържат толкова дълго, но са естетични, съхраняват здравите структури на зъба, позволяват минимално отстраняване и не разчитат на специални здръжки, а на връзки със самия емайл. Тези материали непрекъснато се усъвършенстват както по отношение на здравина, якост, издръжливост, така и по отношение на връзката със зъба и най-вече по отношение на биологичната поносимост.

Хубаво е да се има предвид, че колкото и добра да е амалгамената обтурация, особено когато е престояла в устата повече от 6-7 години, тя трябва да се проверява от специалист, тъй като съществува вероятност, макар и да е запазена, вече да е по-скоро вредна, отколкото да предпазва зъба.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, в. 24 часа

Реклама

1 коментар

  1. Много интересно! Да чукам на дърво, никога не ми се е случвало да „ми падне пломба“.

Коментарите са затворени

Exit mobile version