Реклама
Начало Заболявания и лечение От колко калций имаме нужда за здрави кости?

От колко калций имаме нужда за здрави кости?

1
Реклама

Остеопорозата е най-големият риск за здравето на хора, коиито не приемат достатъчно калций. Дали има вече заболяване, се установява чрез измерване на костната плътност (остеодензитометрия) на гръбнак и бедро, казва д-р Любомир Маринчев, шеф на клиниката по ревматология в болница „Софиямед“. Отнема 20 минути и не е инвазивно, но не се реимбурсира от здравната каса. За възникването на заболяването има различни причини. Най-общо остеопорозата се разделя на първична и вторична.

Остеопороза заради менопауза

Първичната може да бъде постменопаузална, или тип 1 – тя е типична за жените между 45 и 65 г. Дължи се основно на рязкото отпадане на яйчниковата функция. Вторичната е сенилна или тип 2 – среща се при жени над 70-75 г. Предопределя се от намаления прием на калций и витамин D с храната, на намалена чревна абсорбция, намалено образуване и метаболизиране на витамин D в организма и най-общо – от процесите на стареене. Има и идиопатична ювенилна остеопороза – при лица във фертилна възраст (под 45-50 години).

Реклама

Вторичната е свързана с определени заболявания: хронична бъбречна недостатъчност, тиреотоксикоза, хиперкортицизъм, инсулинозависим захарен диабет, хронична чернодробна недостатъчност, малабсорбция, бъбречна хиперкалциурия и други. Адекватният прием на калций и витамин D3 с храната или под формата на добавки е от съществено значение за предотвратяване на остеопорозата, посочва д-р Маринчев. Има препоръчителен дневен прием на калций за различните възрасти. Той се изчислява като сбор от всички източници – цялата храна заедно с хранителните добавки.

Колко млечни продукти да консумираме?

Децата на 4–8 г. се нуждаят от 800 mg дневно, подрастващите (9–18 г.) — 1300 mg, жени преди менопауза — 1000 mg, а след това – 1500 mg. Мъжете до 50 г. се нуждаят от 1000 mg и след тази възраст – 1500 mg. По време на бременност и кърмене нуждите са от 1000 mg дневно. Това количество се набавя най-лесно с прием на половин литър прясно мляко, съчетано с 50 г сирене или кофичка кисело мляко. Прием на калций до 2500 мг дневно не представлява риск за поява на хиперкалциурия или нефролитиаза, поясни д-р Маринчев. Само хората с нарушена бъбречна функция трябва да внимават да не надвишават тази доза.

Освен хранителния режим и консумацията на калций има още няколко важни съвета, за да се предпазим от болестта. Ако не можем да стоим на слънце достатъчно, се приемат лекарствените форми на витамин D. Витамин D3 (холекалциферол) се предпочита пред витамин D2 (ергокалциферол), казва специалистът.

Мъже и жени под 65 г. се нуждаят общо на ден от 400 IU (10 мг) или 10 капки вигантол веднъж седмично. След тази възраст и двата пола трябва да получават 800 IU (20 мg) дневно или 20 капки вигантол веднъж седмично.

Има някои храни, чийто прекомерен прием не се препоръчва. Включването на повече белтъчини намалява риска от фрактура на бедрото при мъже и жени. С протеините обаче също не бива да се прекалява, особено ако те идват от месото на трапезата. Мръвката подкислява урината, като по този начин се губи повече калций с нея. Прекаляването с кафето (над 4 чаши на ден) също повишава риска от фрактури на бедрото при мъже и жени.

Свързани теми: Познават по зъбите риска от остеопороза

Сладкото и месото табу за жените в менопауза

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

СИНМКА: ТК

Реклама

1 коментар

  1. Поэтому так часто врачи рекомендуют женщинам, ждущим ребенка, дополнительный прием  препаратов  кальция. При этом ребенок в первые месяцы беременности на свои нужды забирает не более 10 мг кальция. С 12 недели гестации потребность плода в кальции возрастает. Ему уже необходимо более 300 мг кальция ежедневно. Поэтому чаще всего кальций будущей мамочке назначают со второго триместра беременности.

Коментарите са затворени

Exit mobile version