Реклама
Начало Заболявания и лечение Опасна ли е хипогликемията?

Опасна ли е хипогликемията?

0
Реклама

Хипогликемията е състояние, което може да бъде много опасно – човек губи съзнание, буйства или дори изпада в кома, казва д-р Наталия Темелкова, ендокринолог от Александровска. До него се стига след рязък спад на кръвната захар. За нейна долна граница се приемат стойности от 3,4 ммол.

Някои хора получават симптомите просто защото много рязко са свалили стойностите – например от 20 на 10 ммол, въпреки че са далеч от идеалните резултати.

Симптоми при падане на кръвната захар

Прималяване, разтреперване, внезапно изпотяване, но също и гърчове и дори кома са признаците на хипогликемия. Имам дори пациенти, които буйстват и не помнят нищо в периодите на хипогликемия, поясни д-р Темелкова. При хора с начална ретинопатия тя е опасна, при други може да повиши риска от инфаркт.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли човек да има „малко“ диабет?
Нови терапии за диабет – опростени схеми и малко странични ефекти
Пилешките бутчета пазят от инфаркт
Стволови клетки дават надежда на диабетиците
Реклама

Хипогликемии, които често се повтарят, имат лош ефект върху мозъчните съдове. Неприятното е, че с времето такива пациенти спират да усещат това състояние. Може да се дължи на вече съществуваща полиневропатия, каза д-р Темелкова. Затова и реакцията на нервната система към хипогликемичната криза е неадекватна.

При полиневропатия се губи усет за хипогликемията

„Имам млад пациент който вечер започва да буйства, става напълно неадекватен. Близките му едва успявали да го успокоят, за да му сложат глюкоген например. Въпреки кризите той беше постигнал много добър контрол – 6,8 ммол гликиран хемоглобин, нямаше големи колебания в кръвната захар. Тези кризи го накараха да остави гликирания хемоглобин да се увеличи до 8 милимола, за да има някакъв буфер срещу хипогликемиите“, разказва ендокринологът. Една от причините да се борим хората да нямат полиневропатия, е защото в хода на болестта е често срещано да намалява усетът към кризите с рязко падане на кръвната захар. По-възрастните хора може изобщо да не проявят симптомите – разтреперване, изпотяване, чувство на непреодолим глад. Затова при тях трябва да се мисли за хипогликемия, дори без изявена симптоматика.

Хипогликемията може да се случи като моментно състояние при млади жени, които не се хранят редовно. Само че при тях състоянието е преходно, те сами могат да излязат от това състояние.
На тези пациенти, които получават гърч или буйстват, е трудно да се помогне. Една от причините е, че те не могат дори да гълтат в този момент. Ако се знае, че пациентът е диабетик, обикновено се дава нещо сладко – за предпочитане течност. Може да се комбинира с инжекция, съветва д-р Темелкова.

Реклама

Exit mobile version