петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДоказаха, че стволовите клетки на рака съществуват

Доказаха, че стволовите клетки на рака съществуват

Учени от Великобритания откриха стволовите клетки на рака, въпреки че години наред никой в медицината не вярваше, че те съществуват. Дори нетренирано око може да различи два вида – едните изглеждат като жабешки яйца, а другите – като гол охлюв, тържествува проф. Йън Макензи, посочвайки компютърното им изображение.

Причина за метастази на основния тумор

Смятаме, че този тип клетки са отговорни за появата на метастази на основния тумор, а другите – за растежа и за завръщането му, когато човек вече смята, че той си е отишъл, допълва професорът от института „Близард“ на Лондонското медицинско училище, цитиран от в. „Дейли мейл“. Работата на екипа му може да проправи пътя към съвършено нова терапия за лечението на рака.

Традиционното схващане на онколозите е, че злокачествените образувания се дължат на генетични мутации в обикновените клетки, които ги карат да се делят неконтролируемо и после – да се разпространяват. Напоследък обаче се натрупаха повече косвени доказателства, че туморите също имат малък брой стволови клетки, които дирижират растежа и деленето им. Този тип клетки обаче е трудно да бъдат унищожени с традиционните химио- и лъчетерапии.

Успяват да устоят на онколекарствата

Те имат сякаш някакви филтри на повърхността си, които ги опазват невредими дори под обстрела на лекарствата. Така успяват някак да „възкръснат“ дори когато основният тумор е отстранен оперативно или разрушен с терапия.

Учените стигат до извода, че ако успеят да ги унищожат, ще успеят да изкоренят и всички ракови клетки. Раковите стволови клетки, които сега екипът на проф. Макензи успял да изолира, успявали да се развиват върху всякаква тъкан, включително кости, кожа и кръвни клетки.

Всички стволови клетки сякаш са резистентни на терапии с медикаменти, но тези клетки, които приличат на гол охлюв, се оказаха големи гадняри, коментира проф. Макензи. В работата си той получава подкрепа на д-р Ейдриън Бидъл, учител на сър Джон Гърдон, отличен преди месец с Нобелова награда за работата си със стволови клетки. Д-р Бидъл наскоро публикувал труд, който доказва съществуването на приличащите на охлюв клетки – epithelial mesenchymal transition cells.

Стволовите клетки на рака – мишена на бъдещи терапии

ракови клетки метастазиДвата типа ракови стволови клетки били открити в тумори на главата и врата, а поне един от двата типа – в тумори на гърдата, дебелото черво и няколко други видове. Ако можем да открием начин как да се прицелим в тях, ще намерим елегантно решение за проблема с рака и неговото лечение, пояснява проф. Макензи. Засега основното затруднение пред учените е как да достигнат до специалните целеви клетки, без да засегнат здравите.

Надежда им дава познанието, че раковите клетки имат друг метаболизъм, така че ще се търси решение и по тази линия. Учени, които проучват заболявания като левкемията, са убедени във важната роля на стволовите клетки за прогресирането ѝ през следващите няколко десетилетия.

Доказателствата за ролята на стволовите клетки при солидните тумори като тези на колона, главата и врата, тестисите и гърдата, се трупат едва от няколко години и не всички онколози им вярват. За момента данните от различни проучвания са повече или по-малко противоречиви, що се отнася до различните ракови заболявания.

Най-трудното според проф. Макензи е да се отличат и изолират истинските стволови клетки на рака. Той е изключително доволен от постигнатото, защото разпознатите от тях като главни виновници клетки наистина причинили тумори, след като експериментално били имплантирани в мишки. Ученият е убеден, че след около 7-8 години наистина ще бъдат разработени нови терапии на тази основа, макар и не за всички видове тумори. Ако имаме късмет, ще стане и по-бързо, обобщава проф. Макензи.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Става дума за стимулиране на лимфоцитите, като последните ще бъдат в състояние да неутрализират и унищожат раковите клетки от тумора. Учените избират лимфоцитите, които най-добре може да се борят с туморите. Маркираните клетки се отглеждат, като повторно активирани се въвеждат в тялото на пациента. Така, по-активните вече клетки могат да се борят рака по-ефективно.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -