Реклама
Начало Заболявания и лечение Мануална терапия помага при болки в гърба

Мануална терапия помага при болки в гърба

1
гръбначно изкривяване сколиоза
Реклама

Мануалната терапия е съвкупност от методи, при които се лекува с ръце. Освен наместване на гръбнака и ставите, тя включва и някои масажни и мекотъканни техники. Мануалната медицина е наука, която на базата на внимателен преглед и изследвания установява диагнозата и след това прилага правилно подбраната техника.

Прегледът включва не само диагностика за определяне на източника на болката, но и набор от други изследвания, за да се изключат евентуални противопоказания, обяснява гл.ас д-р Мариета Караджова, специалист по нервни болести и мануална медицина в Александровска болница. „Често пациенти идват за мануална терапия, но при разговора се установяват симптоми на злокачествен процес.

Много от хематологичните ракови процеси дават болка по костите, ставите и гръбнака Ако тези симптоми се пропуснат и се проведе мануална терапия, може да се навреди на пациента“, предупреждава д-р Караджова (на снимката). Затова е трудно взимането на решение за извършване на терапия. д-р Мариета Караджова

Реклама

Лекарят специалист комбинира според случая физиотерапия, мануална терапия, медикаментозно лечение. Всички публикации за усложнения от мануална терапия, включително в световната литература, са причинени от некомпетентни специалисти.

„В практиката на нашия център от 1976 г. (за 40 г.) няма нито едно усложнение, защото се внимава при преценката какво да е лечението. При травми и остеопороза може да се счупи прешлен, включително да се прекъсне гръбначният мозък, а ако проблемът е в областта на шията, може да се стигне и до внезапна смърт. Има реални рискове, но те могат да се избегнат при компетентен специалист и подходящи изследвания. Мануалната медицина използва само ефективни и безопасни техники“, казва лекарката.

След три до пет манипулации настъпва подобрение

Тя твърди, че всички доброкачествени механични нарушения на гръбнака и периферните стави, известни като болки във врата, шията и кръста, се повлияват добре от мануалната терапия.

Първият преглед трае около 40 минути. При него се търсят рисковите фактори, довели до болката, лекарят се запознава с всички изследвания, ако се налага, се правят и други. Прави се неврологичен статус, както и дълго мануално изследване, за да се открие сегментът от гръбнака, довел до изявата на болката (тя обикновено се усеща в по-широка област). Само този преглед може да установи откъде идва тя. Рентгеновата снимка също е задължителна, за да се отсеят поне най-големите противопоказания за мануална терапия.

Иначе самата манипулация трае секунди, но след това се проверяват всички симптоми отново. След първоначалния преглед, на който се преценява какво и как да се предприеме, се извършват между 3 и 5 манипулации на гръбнака. За по-траен ефект са необходими поне 3 манипулации, максимумът е 5.

Те не бива да са повече, защото се преразхлабва поддържащият апарат, което създава нестабилност и може да върне болката, предупреждава неврологът. Рядко се налага да се стигне дори до 5 процедури. Повечето пациенти се повлияват с 3-4 процедури през 3-7 дни. „Когато се заплаща на посещение, има риск пациентите да бъдат викани многократно (имам случаи, при които са им правени по 40 манипулации), след което е трудно да се излезе от нестабилността, която води до болка“, споделя опита си д-р Караджова.

Подобрението от манипулация е видимо непосредствено след нея. Когато възпалението доминира, а болката е с голяма давност, пациентът не може да засече ефекта веднага, но лекарят се ориентира има ли ефект. Още след първите две манипулации става ясно дали конкретният случай ще се повлияе. Според симптомите специалистът може да назначи още физиотерапия, масаж и упражнения, медикаментозно лечение, някакви други консултации, ако се налагат. Има пациенти, при които мануалната терапия е противопоказана. И когато не може много да помогне, тогава задължително се отива на операция – при стеснение на гръбначния канал, при някои видове дискови хернии.При други дискови хернии обаче може да се постигне добър резултат.

Редица фактори трябва да се преценят при тази диагноза, но ако се следва правилото за безболезнеността, на практика няма как да се навреди, категорична е д-р Караджова. Ако са взети под внимание всички клинични данни и пациентът няма поне три свободни от болка движения, дори само по технически причини мануалната манипулация не се прави. Тогава могат да се приложат някои мекотъканни техники, масаж, да се предпише медикаментозно лечение, за да се види дали ще се освободят движенията. Ако се спазват стриктно противопоказанията, няма как да се увреди пациентът. Хората трябва да знаят, че терапията не бива да е болезнена, казва неврологът. Ако манипулацията боли, значи нещо не е наред и не бива да се прави. Профилактиката е изключително важна и започва още от първия преглед. Тогава трябва да се преценят кои са рисковите фактори при конкретния случай, които са свързани с работните пози и всекидневния живот.

Определени работни пози провокират непрекъснато болката

Заедно с пациента се търси начин тези пози да се избягват. Препоръчва му се да не се навежда, а да кляка, да се облича седнал, да не се усуква на една страна, да е облегнат на стола, мониторът на компютъра да е точно срещу него, да се раздвижва на всеки час, когато е на работа. „Много пациенти се смеят, когато им обяснявам, че трябва да се обуват седнали и да спазват някои елементарни, но много важни правила, които могат да предотвратят появата на болки – казва д-р Караджова. – А след време идват присвити да търсят помощ отново.“

Тя съветва тези пациенти да спортуват редовно (плуване, каране на велосипед или велоергометър) или да ходят всеки ден пеша. Гръбнакът иска поддържане с движение, което стимулира кръвообращението, запазва обема на движение на ставите, тонизира мускулатурата. Заседналият начин на живот пренатоварва едни и същи стави, намалява кръвообращението и те преждевременно остаряват.

Още през 1965 г. американски учен е измерил натоварването върху лумбалния диск между 4-ия и 5-ия прешлен при различни позиции на тялото. Установил е, че при седящата позиция то е над 200 кг, а когато сме леко наведени напред (докато пишем на компютъра например) натоварването достига 270 кг само върху този диск. Докато седим, без да вдигаме нещо тежко!

S-образната извивка на гръбнака му помага да пружинира и намалява натоварването 10 пъти. Затова хората, които нямат правилна извивка на гръбнака, се оплакват от точно определени проблеми. Ето защо е добре всяка сутрин, преди да станем от леглото, да се протегнем хубаво и да раздвижим ставите -китките, глезените и коленете, препоръчва специалистът по мануална медицина.

Това ще подобри гъвкавостта на ставите, ще разпредели течността, която ги подхранва, и ще подготви организма за натоварването през деня. При силна болка е важно мястото да се обездвижи. Когато тя е локализирана в кръста, се препоръчва поддържащ колан. Носенето му 2-3 дни може да спре болката. Грешката, която се допуска най-често от хората, е стремежът към прекалена подвижност. Прекаленото навеждане с разтягане, за да се достигнат пръстите на краката например, не е полезно. Добре е преди спортуване тялото да се загрява.

Реклама

1 коментар

  1. Поводом направиться к мануальному терапевту являются боли в мышцах, суставах, дискомфорт или скованность при движении суставов. Методы мануальной терапии помогут в комплексном лечении сердечно-сосудистых, мочеполовых, дыхательных заболеваний, а также проблемы с желудочно-кишечным трактом.

Коментарите са затворени

Exit mobile version