сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПричините за парализа на лицевия нерв - фациалис, са различни

Причините за парализа на лицевия нерв – фациалис, са различни

Парализата на лицев нерв кара хората да мислят веднага за инсулт. Физиономията се изкривява, едната страна сякаш увисва. Причината за неприятния симптом обаче може да е съвсем различна – парализа на нервус фациалис, пише сп. „Шпигел“.

Този нерв излиза от мозъка, слиза по черепа към меката част на ухото, минава през слюнчените жлези и се разпределя във фини разклонения по цялото лице, обяснява д-р Гюнтер Тайсен, невролог и главен лекар в Университетската клиника Хамбург-Епендорф. Лицевият нерв е седмият от 12 мозъчни нерва и отговаря за мимичната мускулатура. Отговорен е също така за вкусовите възприятия в предната част на езика, свързан е със слюнчевите и слъзните жлези. Ако нервът пострада, тези сетива се накърняват.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Ново: микроинсулти отключват паркинсон

Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

Чертите на лицето издават скрити заболявания

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

Парезата на лицевия нерв може да е централна, перферна или идиопатична

Централната възниква след някакво увреждане на мозъка, може да е инсулт или травма на слепоочията, тумор или възпаление на сивото вещество, посочва д-р Тайсен. При периферна пареза е засегната само част от нерва. В около две трети от случаите не се открива причина – тогава медиците говорят за идиопатична пареза. Тя идва внезапно и може да сполети всеки човек. Не е чудно, че хората обикновено мислят за инсулт. Често парезата засяга едната страна – почти е невъзможно да правиш мимика с челото или носа, клепачът от засегнатата страна не може да се затвори, а ъгълчето на устата увисва, допълва и д-р Йозеф Хекман от Германското дружество по неврология. Може да се появят смущения във вкуса или свръхчувствителност при шумове. Във всички случаи е добре да се извика бърза помощ.

Първо се проверява за инсулт

Ако тази диагноза отпадне, се търсят други възможни причини. За да се изключат тумори, наранявания или кървене в мозъка, се прави магнитен резонанс или компютърна томография. По правило лекарите проверяват и други мускули и нерви, назначават пълна кръвна картина и търсят проблеми с ухото. В определени случаи е възможно да се изследва ликвор от гръбначния мозък с лумбална пункция. Така може да се открият бактерии, ракови клетки или възпаления. Парализата може да е последица от борелиоза (лаймска болест, пренася се от кърлежи) или инфекция с херпес зостер. Открие ли се такова заболяване, лечението е насочено към него.

Понякога не се открива причина за парализата

Специалистите смятат, че вирусът на херпес зостер, който не е активен в момента, но се намира в организма, може да причини парезата. Вероятната причина е възпаление на част от нерва, което води до лек оток в нервния канал. Нервът е леко подут и това смущава кръвообращението.

Лицевата пареза трябва да се лекува, независимо от причината. Ако клепачът не може да се затвори, окото може да се предпазва от изсъхване с крем декспантенол. Д-р Хекман препоръчва 10 дни да се приемат кортизонови препарати в ниска дозировка. Физиотерапевти могат да направят масаж на лицето. 80% от идиопатичните парези отшумяват в рамките на няколко седмици.

Източник: Spiegel

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -