Реклама
Начало Заболявания и лечение Хомеопатия и домашни средства при настинка и грип

Хомеопатия и домашни средства при настинка и грип

0
Реклама

В началото на есента загрижени майки търсят съвет за повишаване на имунитета на децата си. Няма магическа пръчка, с която да спрем малките да боледуват, но има няколко важни неща, които трябва се знаят, казва д-р Венцислав Везенков, педиатър и хомеопат от София. Бебетата имат пасивен имунитет, получен чрез плацентата и кърменето. Той обаче пада след 12 месеца. Така малкото попада в специфичен възрастов спад на имунитета, продължаващ до 4-5-годишна възраст. Няма как то да бъде поставено в стерилна среда, но срещите с вируси и други болестотворни причинители са нещо като „тренировки” на имунната система. Децата вдигат температура и организмът им произвежда специфични антитела.

Зимните вируси вече изместват летните

болно дете вируси висока температураЛетните вируси, които ни мъчат главно със стомашно-чревни проблеми, в преходния сезон постепенно отстъпват пред другите, характерни за студените месеци. Така детето може да прихване дори едновременно не само един, а букет от вируси. Хреми, настинки и кашлица няма как да се избегнат напълно, но целта е да не се стига до усложнения, пояснява д-р Везенков. По думите му основно е правилото на трите дни. При внезапно начало на симптомите първо се пробват всички доказани народни методи за справяне с вирусите – топъл чай, разтривки, загряване на крачетата или охлаждане на челото при по-висока температура.

С доказан ефект в практиката си д-р Везенков използва Шуслеровата терапия. „Симптомите се повлияват много бързо със солите №3 железен фосфат, №5 калиев фосфат и №8 натриев хлорид. Ако има и разстройство, се добавя и пробиотик. Задължително се включва и лечебна храна – HN формула за бебетата. Дори детето да е по-голямо, обикновено няма против да хапне такава каша. В аптеките има и много рехидратиращи разтвори, но невинаги вкусът им е подходящ за деца“, разказва д-р Везенков. Класическата комбинация при вирусните инфекции на дихателната система е лекарството за грип и настинка Инфлуцид – по 1 табл. през час до 8 табл. дневно в острата фаза, заедно със сол №3, която сама по себе си е много ефективна при всяко температурно състояние. Добавя се и №8 за баланс на течностите. Сол №5 се дава за енергия, или ако детето е нервно и плачливо.

Реклама

Комбинацията от Шуслерови соли №3,5 и 8 е класическа схема при вирусни инфекции и висока температура. Ако детето е било закалявано, боледува по-рядко и се справя с настинките по-леко, без усложнения. Все повече малчугани обаче прекарват свободното си време пред компютъра и телевизора вместо навън. Не се хранят правилно с достатъчно плодове и зеленчуци. Шуслерова сол №11 силицея може да подсили имунитета, т.е. да модулира имунния отговор на организма. Дават се всяка вечер по 1-2 табл., може и разтворени в малко вода.

Защо мокрите крака водят до болно гърло

Повечето хора знаят, че проблемите с гърлото идват често от мокри или премръзнали крака. Връзката вече е обяснена научно. Преохлаждането на стъпалата  се отразява на кръвообращението в гърлото, получава се рефлекторен спазъм на кръвоносните съдове там. Притокът на кръв в носоглътката намалява, а това значи по-малко защитни телца и други фактори на имунитета. Тогава там се активират условно патогенни микроорганизми, които иначе си стоят пасивно.

„Откакто прилагам активно Шуслеровата терапия в моята практика, значително намаля броят на често боледуващите деца”, казва д-р Везенков. Майките, които идват при него, прилагат хомеопатия и знаят как да постъпят още при първите симптоми на настинка. Редуват Инфлуцид със сол №3 през един час (дозите се съобразяват с възрастта на детето и килограмите) и често овладяват положението само с тези мерки. „Доста майки споделят, че постигат добър успех ефект за предотвратяване на честите боледувания и с комбинирания хомеопатичен препарат Имунокинд”, допълва лекарят. Той е подходящ за деца от 0 до 6 г., като се дават по 3 таблетки на ден в продължение на 1-3 месеца.

Изпитани домашни средства при настинка на децата

Важно е да се дават повече течности – липов чай, чай от листа на малина или друго, защото детето бързо се обезводнява при висока температура, казва педиатърът. Краката може да се сложат в топла вода или ходилата да се разтрият със сусамово масло, което има отличен загряващ ефект. Детето само подсказва от какво се нуждае – ако му е студено, ще го затоплите. Ако му е горещо, то само ще се разсъблече. Не може ли да се къпе, обтривайте кожата.

Лекарствата за понижаване на температурата са добър помощник, но с тях не бива да се бърза – потискат нормалната терморегулация, съветва още д-р Везенков. Намаляват и чувството за жажда. Въпреки нуждата на организма от повече течности, децата отказват да пият. Добре е майката да се въздържа от лекарства за температура в първите дни на болестта, ако тя е под 39 градуса. Тогава с по-голяма вероятност ще се размине с антибиотика. Обикновено след 3-4 дни става ясно дали ще трябват по-сериозни лекарства. Разбира се, проследяването се съобразява с индивидуалните особености на организма.

Деца на родители с астма боледуват повече и по-тежко

„Има деца, при които още на първия ден откривам шумова находка в гърдите. По правило, близки роднини – родители, баба, дядо, също имат подобни проблеми – сенна хрема, астма или хронично белодробно заболяване. Детето има гени, които го правят уязвимо за по-тежко протичане на дихателните инфекции. На рисковите пациенти още от самото начало предписвам адекватно класическо лечение с антибиотици, антихистамини, инхалаторни бронходилататори (лекарства, разширяващи бронхите)“, пояснява д-р Везенков.

При някои деца усложненията като гнойна ангина или пневмония са неизбежни въпреки правилното терапевтично поведение. Тогава се назначава подходящ антибиотик в зависимост от причинителя и наличието на алергия у детето. „Антибиотиците не бива да се отричат, защото са мощно оръжие и спасяват човешкия живот, стига да се приемат правилно”, казва лекарят.

Наранената психика води до физически симптоми

Понякога децата могат да боледуват или да имат проблемно поведение поради психосоциални причини. Наскоро педиатърът имал интересен случай на ревност от страна на по-голямото дете към новороденото. Каката е на 1 г. и 8 месеца, когато майката ражда бебе. Голямото дете усеща, че цялото внимание вече не е само за него. Изразява ревността си, като бие майката. Проявява агресия и към други хора, които вземат бебето. Стигат до лекар, защото момичето започнало да се самонаранява – удряло главата си в стената или пода. Нещата се оказали по-сложни заради самолечение с неподходящо хомеопатично лекарство, предписано преди по друг повод (нервност при никнене на зъби). Майката смятала, че действа успокояващо и го давала в продължение на 3 месеца, всяка вечер. „Веднага го спряхме и вместо него дадохме две Шуслерови соли – № 5 калиев фосфат и №7 магнезиев фосфат. Още на следващия ден настъпи подобрение. Солите бяха предписани за 2 седмици и при повторен контакт с майката тя съобщи, че няма оплаквания от поведението на детето си“, спомня си педиатърът.

Съвети за ученици в стрес преди изпит

Често го търсят ученици преди матура или друг изпит. Искат нещо за концентрация или за спокоен сън. Дава им същата комбинация. „Съветвам ги дори за самия изпит да сложат в шише с 1,5 литра питейна вода по 10 табл. от соли №5 и №7, като отпиват често, по малко по време на изпита. Тази комбинация, в адекватна доза (3 пъти по 2 табл. от двете соли), може да се дава и на тревожни първолаци”.

Дали солите помагат и при хиперактивност?

Напоследък много се говори за свръх раздразнителните деца, които трудно се концентрират в училище. Трябва да се прецизира дали е поведенчески или органичен този проблем. След това трябва да се говори и със самото дете. Много често има разлика между това, което казва майката и какво казва то. „Винаги може да се препоръча Шуслерова сол №5, защото действа добре на нервната система. Енергизира, успокоява и действа благоприятно при нарушения на съня и концентрацията. Имал съм успех дори и при деца с тикове и нощно напикаване, когато причината е неврогенна, а не органична”, обобщава д-р Везенков.

Реклама

Exit mobile version