Реклама
Начало Заболявания и лечение Хепатит и затлъстяване – водещи причини за рак на черния дроб

Хепатит и затлъстяване – водещи причини за рак на черния дроб

0
Медлайн
Реклама

Зачестяват случаите на първичен рак на черния дроб, сочат наблюдения на екипа в отделението по гастроентерология във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив.

Причините са много, но основната си остават вирусните хепатити В и С, като хепатит В остава завинаги в организма на човека, дори когато инфекцията е потисната със съвременните терапевтични методи за разлика от хепатит С, при който се постига пълно излекуване. Колкото по-рано обаче се проведе терапията на хепатит С, толкова по-малък е рискът от развитие на злокачествено заболяване. Ако процесът на онкогенеза вече се е отключил, той не спира с ликвидирането на вируса. Затова е толкова важно терапията да се проведе навреме.

Затлъстяването на черния дроб е рисков фактор

Все по-честа причина за рак на черния дроб у нас е затлъстяването на органа. То е най-често срещано при хора с наднормено тегло и захарен диабет. Натрупването на мазнини  води до стеатоза  и стеатогенен хепатит, обяснява началникът на отделението д-р Апостол Георгиев.

Реклама

Третата по значимост причина е злоупотребата с алкохол. Водещият специалист напомни, че на дамите е позволено да изпиват до 20 грама концентрат, а на мъжете 2 пъти повече, което се равнява на 100 мл. вино или 500 мл. бира. До карцином на черния дроб могат да доведат и други заболявания, но техният дял е значително по-малък.

Съвременното лечение зависи от стадия на болестта. В началните стадии то е оперативно, включително и  чрез чернодробна трансплантация. В този стадий същият ефект/без трансплантацията/ се постига  и с аблативни техники – радиофреквентна и микровълнова, а също и чрез алкохолизация на раковите образувания. Има и други методи, ако ракът е в по-напреднал стадий – прави се т.нар. TACE. Той за съжаление не е предпочитан от пациентите заради високата цена на консумативите, изтъкна д-р Георгиев. Съвременната таргетна химиотерапия е значително по-ефективна и се прилага успоредно с аблативните техники и ТАСЕ.

„В нашата верига болници от една година с отлични резултати се прилагат два от методите – радиофреквентната аблация и алкохолизацията на туморния процес. Освен за лечение на първичен рак, аблацията може да се прилага и при метастази на черния дроб, като се прави със специален апарат“, пояснява д-р Георгиев.

Разрушават туморните тъкани чрез високочестотен ток

При този лечебен подход туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод. Високочестотният ток повишава температурата в туморната тъкан и тя се ‘‘сварява‘‘. Прави се под обща упойка. Интервенцията продължава 15-20 минути, ако формацията е само една и не повече от половин час, ако са повече. След аблацията престоят в болницата е 3-4 дни.

Методът е подходящ за пациенти, на които са открити по един тумор до 4-4,5 см или до 3 образувания всяко с големина под 3 см. При тях терапевтичните резултати са изключително благоприятни. Затова е важно пациентите да бъдат изпратени за лечение навреме, посочи д-р Георгиев.

Ефектът от прилагането на метода е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но е значително по-малко инвазивен и се понася по-леко от болните. Страничните усложнения са сведени до минимум, а качеството на живота на пациентите значимо се подобрява и удължава.

Реклама

Exit mobile version