Реклама
Начало Заболявания и лечение Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

0
плуване басейн море
Реклама

Много родители водят децата си през лятото на море, за да ги закалят. Вместо това обаче се налага да посетят лекарския кабинет. Отит или гнойни възпаления са най-често срещаните заболявания, с които малчуганите се връщат от почивка, казва д-р Антоанета Гужгулова. Тя е оториноларинголог в 8 ДКЦ и класически хомеопат, с 26 г. стаж като специалист.

Не е за подценяване, че водата в Черно море е доста замърсена поради лошото състояние на пречиствателните станции. Много микроби има и по пясъка. Децата трудно излизат от водата и в резултат организмът им се преохлажда. Настиват, а и поглъщат от мръсната вода, хранят се с неизмити ръце.

Бактериалните инфекции се развиват направо с гной

Прави впечатление, че заболяванията на ушите, носа и гърлото не минават първо през катаралната форма, а се развиват направо като гнойни, казва д-р Гужгулова (на снимката). Това навежда на мисълта, че става дума за бактериална инфекция. При нея също може да се прилага хомеопатия, например шуслерови соли.

Реклама

В началото на възпалението много подходяща е минералната сол ферум фосфорикум (Шуслерова сол 3). Калиум сулфурикум (сол 6) пък помага при гнойни инфекции, причинени от замърсявания, затова се прилага при летните инфекции от морето.

Лечение на възпалено гърло при деца – първи стъпки

„Първо трябва да дадем шанс на организма да се пребори сам. Само ако детето няколко дни е с висока температура, има риск от дехидратиране и инфекцията е сериозна, тогава давам антибиотик“, пояснява лекарката. Предпазливост се налага и заради факта, че у нас почти не се правят рутинните на Запад микробиологични изследвания. Те показват какъв е точно причинителят на заболяването.

В България обаче за това пари няма, а много лекари предпочитат да се презастраховат, като дават широкоспектърни антибиотици -тоест такива, които действат срещу повече видове бактерии. Отитите – възпаление на ухото, обикновено започват със силна болка при децата, може дори да няма температура.

Като първа стъпка лекарката препоръчва локални болкоуспокояващи средства и отново шуслеровите соли. Ферум фосфорикум (сол 3) отново се включва срещу възпалението и болката. Калиум хлоратум (сол 4) успокоява лигавицата.

Много е важно да се прави промивка на носа с натриум хлоратум (сол 8) -няколко таблетки, разтворени във физиологичен разтвор. Така се подобрява проходимостта на носа, а оттам и отитът. Много деца страдат от третата си сливица. Тя е част от лимфоидния пръстен на човека и се възпалява при всяка хрема.

Ако мислите, че яденето с мръсни ръце гради имунитет, грешите

„Ако това се случва често, възпалението остава в нея, тъй като е с много нагъната структура. Познава се, когато детето има гъгнив говор, хърка през нощта. Може да се стигне до т.нар. апноични моменти с временно спиране на дишането по време на сън. Детето изведнъж се стряска и се събужда. Тогава може да се помисли за хирургично лечение на третата сливица“, казва д-Гужгулова.

Най-добре е да пазим децата на плажа. „Не е редно малките да се гмуркат, тъй като водата може да попадне в евстахиевата тръба. Дори да не е микробно замърсена, тя съдържа много сол и дразни. Ръцете на децата трябва постоянно да се почистват, защото пипат навсякъде. Представата, че малкото гради имунитет, като яде с мръсни ръце, е погрешна. На обществения плаж има много повече и по-опасни микроби, отколкото у дома.“

Свързани теми:  Беленето на дланите издава инфекция с опасен микроб

Вярно ли е, че има различни видове отит?

Заразяването с менингококови бактерии става по въздушно-капков път

Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?

Пневмококите са виновни за отит, пневмонии и менингит

СНИМКА: ТК

Реклама

Exit mobile version