Реклама
Начало Заболявания и лечение Доц. Арабаджиев: Близо сме до ваксина за рак

Доц. Арабаджиев: Близо сме до ваксина за рак

0
доц. Желязко Арабаджиев онколог Токуда
Реклама

Ваксина за лечение на рак на гърдата може да е налична на пазара до 2-3 години. Това заяви пред журналисти доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиника по медицинска онкология в болница Токуда. Нови клинични изпитвания са били обсъждани на известния Конгрес по онкология в Чикаго, САЩ ASCO 2024. Доц. Арабаджиев допълни, че в момента има голямо разнообразие на медикаменти в онкологията, често повече от едно лекарство за една и съща индикация.

Научните новости са свързани по-скоро с нови начини за намиране на най-подходящото лекарство за даден пациент. Това се определеля с помощта на биомаркери. С тяхна помощ да се приоритизира едно или друго лечение. Променят се и последователността, с която се прилагат различните терапии.

Ваксина за рак – персонална инжекция в комбинация с имунотерапия

Досега ракът на гърдата не е заболяване, при което имунотерапията се прилага много често. Това обаче може да се промени скоро. В последните години има регистрирана изключително добре работеща имунотерапия за т.нар тройно негативен рак на гърдата. Новото лекарство работи добре във всеки един стадий на този рак, дори при налични метастази. Прилага се рутинно при тройно негативен рак, също и в България.

Реклама

В момента се разработва лечебна ваксина точно за този вид рак, подчерта доц. Арабаджиев. Работи се за създаване както на терапевтични ваксини, така и на профилактични. При терапевтичните се използва микро РНК технологията, прилагана при Ковид ваксините. Интересно е комбинирането й с вече утвърдена имунотерапия. Резултатите първите проучвания са впечатляващи. Това комбинирано лечение на тройно негативен рак на гърдата осигурява дълготраен контрол върху заболяването, обратно развитие на метастази. 

Още сме далеч от практическото приложение на тази ваксина, допълва специалистът. Данните от ранните клинични изпитвания обаче са ясен сигнал, че след 2-3 г тези препарати ще бъдат на разположение на пациентите. 

Има изпитвания и за HER-2 озитивния тип карциноми, но те са в доста ранен стадий и  резултатите към момента са доста объркващи.  

Доскоро единственото лечение при тройно негативен рак на гърдата беше само класическата химиотерапия. Сега вече се знае, че той е потенциално най-имуногенният карцином на гърдата.

Какво означава тройно негативен рак на гърдата?

Генетичните подтипове рак на гърдата се определят, като се изследва експресията на естрогенови и прогестеронови рецептори, наличието на свръхекспресия HER-2. При тройно негативния рак на гърдата и трите рецептора са негативни. Тези пациенти не могат да получават нито хормонална терапия, нито анти-HER-2 таргетна терапия.

Имунотерапията, която прилагаме в момента, работи доста добре за този рак, и повечето изпитания на ваксини са при този  подтип рак на гърдата, завърши доц. Арабаджиев. 

Автор Илияна Ангелова

Реклама

Exit mobile version