петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ "Пирогов" оперират щадящо шипове и дискова херния

В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния

Нов инструментариум позволява неврохирурзите от „Пирогов“ да правят четири пъти по-малък разрез при гръбначни операции – вместо 30 см само 7 см.  Оборудването струва близо 100 000 лв., а с него вече са оперирани 7 пациенти с изключително добри резултати, заяви доц. Николай Габровски, водещ наш неврохирург, началник на Клиниката по неврохирургия в „Пирогов“ и национален консултант по специалността.

То може да се използва при различни операции: на тумори на гръбначния стълб от различен произход („тръгнали“ от костите, от самия гръбначен мозък или вторично метастазирали), при гръбначно-мозъчни травми, при дегенеративни заболявания като популярните шипове, както и при някои видове дискови хернии. „Ако преди се нуждаехме от достъп до целия засегнат сегмент на гръбнака и правехме големия разрез от 25-30 см, в момента извършваме операцията през много малки отвори и така достигаме зоната, в която се намира проблемът“, обясни Николай Габровски. Освен това благодарение на новата апаратура се осигурява и по-добра видимост в дълбочина. „Всичко това ни дава възможност да намалим оперативната травма за пациента“, каза още доц. Габровски.

Половината пациенти са подходящи за миниинвазивна хирургия

В половината от случаите той и колегите му ще продължат да прилагат класическата т.нар. отворена хирургия. Но другите близо 50% от хирургичните интервенции могат да се извършат по новия, щадящ пациента и минимално инвазивен метод. Хирурзите използват новото „оръжие“ срещу тежки гръбначни болести като листеза (разместване на прешлени в областта на кръста), които в момента класически се овладяват с големи отворени операции. „Времето и при двата вида хирургия е едно и също. Поредният плюс при новия метод обаче е, че съкращава периода за възстановяване на пациента“, посочи доц. Габровски. Просто казано – при хирургия с модерния инструментариум адските болки от шиповете и притискането намаляват още в първия ден след операцията, докато при традиционната операция са нужни 5-6 дни.

Новата техника гарантира още: по-малко кръвозагуба, по-малко възпалителни усложнения и най-вече бързо връщане у дома и на работа.За съжаление здравната каса не поема консумативите, влагани при гръбначни операции нито по новия, нито по стария метод. А нужните медицински изделия за една операция струват между 5000 и 7000 лв. Пациентите питали доц. Габровски дали след като се подложат на скъпото лечение (и по двата начина), то ще е окончателно. Отговорът зависи от основното заболяване – когато е тумор, възможно е да се наложи втора операция.

82-годишен пациент имал масивна странична дискова херния. Усещал силни болки в кръста заради притискането на нервите, ставал много трудно и можел да лежи само със свити крака. На втория ден след операция с новото оборудване мъжът започнал да става и да ходи. Защо хората с шипове рано или късно стигат до неврохирурга? „Със сигурност има наследствена предразположеност, защото сме се сблъсквали с млади хора с много износен гръбнак и с възрастни, при които той е съхранен. Т.е. наблюдава се индивидуална предразположеност“, отговори доц. Габровски. Начинът на живот и наличието на микротравматизъм като тежка физическа работа или ако кръстът на съответния човек е поставян под непрекъсната тежест също оказват влияние. В тези случаи организмът реагира с разрастване на кости, лигаменти (съединително-тъканна ивица) или с ошипяване. Ето все пак някои основни правила как да опазим кръста здрав:

✓ Пазете кръста си. Много важно е, ако се вдигат тежести, това да става чрез преместване на тежестта върху краката и с изправен гръб.

✓ Осигурете по-добра ергономия у дома и на работното място. Т. е. изберете си матрак за правилна поза при сън и удобен стол за офиса. На всеки час ставайте от него и променяйте позицията на гърба си.

✓ Препоръчително е да намирате време за физическа активност за поддържане на мускулатурата.

✓ Освободете се от наднорменото тегло. Разбира се, че ако сте с 30 или 40 кг повече, това неминуемо ще се отрази на гръбначния стълб и няма защо да се чудите, ако ви боли кръстът.

✓ При оплаквания най-важното е да потърсите квалифицирана помощ, защото медицината вече разполага с много надеждни спасителни методи. А големите клинични центрове предлагат богато разнообразие от терапии, т.е. осигурена е възможността за прилагане на най-пълноценното лечение.

✓ Хората често казват: „Заболя ме кръстът и си сложих ластичен колан“. Само че той трябва да се използва за ограничен период от време – до няколко седмици. Причината е, че продължителната употреба на колана води до отслабване на мускулатурата на корема и на гърба. А тя е от изключително значение за нормалния стоеж и за здравето на гръбначния стълб.

✓ Погрешно е да се препоръчва дълго обездвижване при болки в кръста. Напротив – ако състоянието не се подобрява до дни и седмици, вероятно причината за това е по-сериозна и трябва да се потърси специалист.

Свързани теми: Болките в гърба и врата – плексит или радикулит?

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

Фрактури от остеопороза се лекуват и с костен цимент

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -