петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеХраната при панкреатит - бедна на мазнини и въглехидрати

Храната при панкреатит – бедна на мазнини и въглехидрати

Има два вида панкреатит и храненето трябва да е съобразено с него. Първият е остър панкреатит, при който храненето през устата се прекратява до окончателното овладяване на острия период. Вторият е хроничен, който е най-често следствие на остър панкреатит и затова причините са общи за двата вида панкреатит.

Най-честите (85%) причини са употребата на алкохол и жлъчно-каменната болест. По-рядко може да се дължи на продължителна употреба на някои лекарства като сулфоналити, имуносупресори, противозачатъчни средства. Ето защо предпазването от развитие на остър, респективно – на хроничен панкреатит, е свързано с:

  • ограничаването на приема на алкохол;
  • оперативно лечение на жлъчно-каменната болест;
  • контролиране на употребата на споменатите групи медикаменти;
  • своевременното лечение на язвената болест;
  • лечение на заушка,
  • нормализиране на нивото на холестерола и другите масти на кръвта, които също могат да причинят панкреатит – остър и впоследствие – хроничен.
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хормонална терапия при менопауза провокира панкреатит 
Натрупването на течност в коремната кухина има различни причини 
Остра болка горе в корема издава панкреатита 

Храната при болни с хроничен панкреатит трябва да бъде бедна на мазнини и концентрирани въглехидрати. Забранени храни са тлъсти меса и колбаси. Не се препоръчват цитрусови плодове (лимони, портокали). Пърженото е забранено. Алкохолът също се спира.

Лечението е непрекъснато и включва антиацидни лекарства, храносмилателни ензими, противодиабетни средства, ако се е развил диабет в резултат на хроничен панкреатит. Терапията се назначава и контролира от специалист гастроентеролог, а при диабетно болни – и от ендокринолог.

Д-р Стоян Ханджиев, началник на отделение към Клиниката по гастроентерология към ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -