Реклама
Начало Заболявания и лечение Аневризма – видове, симптоми и лечение

Аневризма – видове, симптоми и лечение

0
аневризма симптоми лечение
Реклама

Аневризмата е болестно разширение на кръвоносен съд. По правило засяга артерия. На засегнатото място напречното сечение на артерията е разширено.

Какви са причините за аневризма

Аневризмата може да е вродена или придобита.

В повечето случаи тя може да се диагностицира с помощта на ехографско изследване (ултразвук). Тъй като не всички участъци на периферните артерии и аортата може да се изследват по този начин, понякога за по-точна диагноза се използва компютърната томография с контрастно вещество. Ако аневризмата се намира в камерите на сърцето, за диагнозата се използва ангиография или ехокардиография. И двата метода са високотехнологични, но работят без облъчване на пациента с помощта на ултразвук. При тях пациентът също получава контрастно вещество.

Къде може да се появи аневризмата

Реклама

аневризма лечениеПатологичното разширяване често се появява на аортата. Ако мястото се намира в гръдния кош, то се нарича торакална аневризма. Когато е локализирана в коремната област, в медицината се говори за аневризма на коремната аорта. Друго място, на което проблемът може да се появи, са артериите в мозъка. Тогава се говори за церебрална или интракраниална аневризма.

Аневризма може да се получи и под коляното.

Симптоми на аневризма

Много от хората, които имат аневризма, не знаят изобщо за нея. В повечето случаи тя не причинява никакви оплаквания. Първите симптоми се появяват едва тогава, когато разширяването на артерията вече е доста напреднало и тя притиска околните органи.

При аневризма в гръдната област може да се появят следните симптоми:

  • Кашлица
  • Затруднения в преглъщането
  • Затруднения в дишането
  • Дрезгав глас
  • Лошо кръвоснабдяване в ръцете

Ако аневризмата се намира в областта на сърдечната стена, признаците може да са сърдечна аритмия или сърдечна слабост.

Симптомите стават напълно осезаеми, когато стената на кръвоносния съд се спука или разкъса. Тогава човек усеща силни и продължителни болки на мястото.

Характерно за аневризмата на коремната аорта е болката в хълбоците, която се излъчва към краката или гърба. Допълнително може да има болки и в долната част на корема. Когато аневризмата се спука в коремната област, има голяма опасност за пациента да загине от кръвозагуба.

Ако се разкъса аневризма на аортата в гръдната област, може да се появят силни болки, които приличат на тези при инфаркт. Животозастрашаваща и внезапна сърдечна слабост може да възникне, когато се спука съдова стена в близост до сърцето. По този начин се получава кръвоизлив в перикарда.

Ако аневризма в близост до мозъчните артерии започне да кърви, симптомите са силно главоболие, болки в областта на лицето и прилошаване. Някои пациенти изпадат в безсъзнание.

Някои аневризми може да не предизвикат симптоми през целия живот. Ако бъдат открити в рамките на рутинно изследване, се налагат редовни контролни прегледи, за да се улови навреме евентуална промяна на аневризмата.

Аневризмата е като балонче по дължината на кръвоносния съд

Лечение на аневризмата

Вече има различни методи за лечение на аневризмата. Изборът на терапия зависи от нейната големина и разположение. Например при аневризма на коремната аорта, която е с диаметър по-малък от 4 см, може да се изчака и да се направи проследяване с ултразвук в продължение веднъж годишно.  Ако аневризмата е по-голяма от 4 см, контролата трябва да е веднъж на 6 месеца.

аневризма операцияОперация на аневризма

В някои случаи лечението е с операция. Засегнатият кръвоносен съд се стабилизира с помощта на стент или пък се поставя специална съдова протеза.

Ако аневризмата е в главата, се прилагат основно два метода – койлинг (Coiling) – (на графиката долу) и клипинг (Clipping) – на графиката вдясно. При койлинг хирургът затваря аневризмата с помощта на платинена спирала. При клипингът затварянето е с помощта на клип.

Когато аневризмата е локализирана в артерията под коляното, често се прави операция за байпас. Тогава хирургът трансплантира част от кръвоносен съд, който предварително е взет от друго място в тялото на пациента. С негова помощ аневризмата се заобикаля.

аневризма койлинг

 

Основната цел на всяко от леченията е да се стабилизира засегнатата съдова стена по такъв начин, че да се изключи нейното разкъсване.

 

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

Лечение на рисковите фактори

Важна част от лечението на аневризмата е терапията на възможните причини. В тази връзка трябва да се следи и контролира кръвното налягане. Хипертонията трябва да се лекува. Лекарите често предписвате бетаблокери или ACE-блокери. Обръща се специално внимание пациентът да вземе мерки срещу атеросклерозата. Всички фактори, които водят до калциране на съдовете, трябва да се избягват. Отказът от тютюнопушене и алкохол е част от мерките.

Особено важно е да се следи за нормално телесно тегло, редовна физическа активност и балансирано хранене с много зеленчуци и по-малко животински мазнини.

При високи стойности на холестерола или високо кръвно, трябва да се приемат съответните медикаменти. Ако в семейството вече има случаи на аневризма, съветът на специалистите е да се отиде на профилактичен преглед и без да има симптоми.

Какво е аневризма – вижте още във видеото

What is an Aneurysm?

Реклама

Exit mobile version