Снимките на зъби с рентген повишавали риска от тумор в мозъка

PRINT
рентген зъболечение

Честите рентгенови снимки на зъбите повишават до пет пъти риска от тумор на мозъка, установи проучване в САЩ по заръка на Американското дружество за борба с рака. Резултатите се публикувани в авторитетното списание Cancer. За изследването са анализирани данните на близо 1500 души с менингиом – доброкачествен тумор, на възраст от 20 до 79 години. В контролната група били привлечени над 1350 здрави хора.

При пациенти, които са правили рентгенови снимки на зъбите поне веднъж годишно, вероятността да заболеят от тумор на мозъка била 1,4 до 3 пъти по-голяма, отколкото при другите, които не се подлагат на такава диагностика.

Рискът бил различен в зависимост от вида на рентгеновите снимки и възрастта на пациентите. Най-рискови се оказали панорамните снимки със стари апарати, каквито на практика на почти всички в България. Ако става дума за модерен рентген, който се завърта около челюстта, рискът бил 1,4-1,9 пъти по-голям. Опасността се увеличава 3 до 5 пъти, ако снимката е със стар апарат, който има по-високо лъчение. Подобна тенденция, макар не толкова значима като риск, се наблюдавала и при страничните снимки по на 2-3 зъба.

Учените смятат откритието си за важно, понеже според правилата на здравната система в САЩ те се правят веднъж на 2 г. при децата и на 2-3 г. при възрастните. Данните сочат, че в бъдеще подобни снимки трябва да бъдат сведени до абсолютно небоходимия минимум, казва Елизабет Клаус от университета Йейл.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Снимките на зъби с рентген повишавали риска от тумор в мозъка беше последно модифицирана от: септември 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *