Познават по зъбите риска от остеопороза

PRINT
болка в зъба пулпит

В близко бъдеще по снимка на зъбите ще може да се познава кой човек е предразположен към остеопороза. Това става ясно от стоматолози от университета в Манчестър разказват за революционна технология Osteodent, която дава възможност за поставяне на диагнозата преди появата на първите симптоми, пише „Дейли мейл“.

Остеопорозата е заболяване с понижена костна плътност и рискът от фрактури нараства. до неотдавна медиците не можеха да предскажат по никакъв начин каква е вероятността даден човек да развие заболяването. Диагнозата обикновено се поставяше след първото счупване. Сега специалистите обаче вече се наясно,че когато костната плътност се влошава в една част на тялото, това се случва и на други места. До този извод стигнали след анализа на 5000 рентгенови снимки на пациенти между 15 и 94 г.

Например при жена на 42 г. не били отбелязани промени в костната плътност, но процесът напредвал през следващите години. При сравнение на снимки на челюстта с други части на тялото учените забелязали подобни процеси. Опирайки се на тази информация, те разработили система за оценка на риска по зъбни снимки.

СНИМКА: ДАК

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Познават по зъбите риска от остеопороза беше последно модифицирана от: септември 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *