Зъбите на пушачите падат 3,6 пъти по-често

PRINT
пушене зъби

Като вреда от пушенето се изтъква основно тази за белия дроб и кръвоносната система. Сега обаче се оказва, че заклетите пушачи имат 3,6 пъти по-голям риск да загубят зъбите си. Това установиха учени от университета на Бирмингам. В новото проучване участвали 23 376 души от три различни възрастови групи.

Целта била да се провери дали има връзка между пушенето, отказът от цигари и риска от загуба на зъби, съобщава The Indian Express. При мъжете пушачи рискът да им опадат зъбите е 3,6 пъти по-висок, отколкото при хора, които не употребяват цигари. При жените пушачи рискът е по-малък, но все още значим – 2,5 пъти. Проучването установи още един тревожен факт – младите пушачи са по-уязвими към загуба на зъби, отколкото по-възрастните хора. Броят на изпушените цигари също влияе на здравето на зъбите.

Добрата новина е, че ако човек се откаже от пушенето, рискът бързо пада. За бившите пушачи вероятността да останат без зъби е същата като тази на хората, които никога не са слагали цигара в уста. Загубата на зъби е сериозен проблем. Около 30% от хората на възраст 65-74 години са загубили всичките си зъби.

Основните причини са кариес и хроничен пародонтит (пародонтоза). Известно е, че пушенето увеличава риска от периодонтално заболяване. Нещо повече – то прикрива основният симптом на заболяването – кървене на венците. Така пушачите дълго време не забелязват проблема и отиват на лекар твърде късно.

[Общо: 3    Средно: 2/5]
Зъбите на пушачите падат 3,6 пъти по-често беше последно модифицирана от: март 20th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *