Правилно миене и протеини в храната пазят зъбите от кариес

PRINT
кариес на зъбите

Зъбният кариес е резултат от действието на много фактори. Съчетанието им води до развитие на процес, при който въглехидратите (захарите), които приемаме с храната, се разграждат от микроорганизмите, живеещи в зъбната плака, до киселини. Те разтварят емайла, а след него и дентина и това води до разрушаването на зъбите, факторите, които причиняват развитието на кариозния процес, се разделят на такива, които действат на местата, където се отлага зъбна плака – по вдлъбнатите зони на дъвкателната повърхност на кътниците (фисурите), по повърхностите между два зъба и в зоните на зъбните шийки. Има и фактора, които зависят от вредата в устата, например количеството и качеството на слюнката. Колкото е по-гъста, толкова повече хранителните остатъци и микроорганизмите се прилепват по зъбите и предизвикват плакообразуване. Има фактори, които зависят от поведението на човек – начин на хранене, честота на прием на захари, вида на приеманите захари, прием на подсладени течности, качество на устната хигиена и др. Точно затова отговорът на въпроса дали кариесът на временните зъби води До кариес на постоянните не е еднозначен. Ако не се променят навиците, довели до развитието на кариозен процес в периода на временните зъби, да, ще се стигне и до кариес на постоянните.

Как да се пазим от кариес

Грижите могат да се разделят на две групи. Първата е преди пробива на зъбите, а втората – след него. Първата група от фактори действа за изграждане на здрави и устойчиви на киселините зъбни структури. За това са необходими белтъчини, изграждащи качествена органична основа за бъдещите зъбни структури. Това се получава с белтъчна храна – месо, риба, яйца, мляко и млечни продукти. Необходими са и витамини – А, В, С, Е. Те се набавят с плодове и зеленчуци. След като се образува качествена органична основа, започва минерализацията. За да се осигури калций, всяко дете трябва да приема ежедневно по 2 чаши мляко и бучка сирене и кашкавал, флуорът не се получава с храната. Обикновено той се набавя с водата, но у нас питейната вода е бедна на флуор. Има минерални води, които съ-държат големи количества флуор, но често много повече от необходимото, което ги прави неподходящи за деца. Ето защо по отношение на флуора всеки родител трябва да се консултира с дентален лекар.

След пробива на зъбите тези грижи продължават, но вече трябва да се полагат и много други. На първо място е поддържането на качествено почистване на зъбите. То трябва да се провежда два пъти дневно с продължителност от три минути. Зъбите се мият последователно от горе вдясно по часовниковата стрелка до долу вдясно. Най-подходящи за децата са кръговите движения. Те трябва да се научат да ползват и зъбни конци, които единствено почистват междузъбните пространства. Зъбните четки трябва да са с малка глава, с косми, разпределени в снопчета с различна дължина, за да навлизат в труднодостъпни места. За деца над 3 години, които могат да плюят пастата след почистването, трябва да се ползва зъбна паста, съдържаща флуор.

Чести хранения и много захар увреждат зъбите

Другият важен момент са видът и начинът на хранене. Важни са количеството и качеството на приеманите захари, консистенцията на храната, честотата на хранене. Колкото по-често се приема храна, колкото повече захари се приемат, толкова по-висок е рискът от развитие на кариозен процес. Въглехидратите са не само сладките храни, но и всички тестени храни. Особено опасни са тези, които са съчетание от ниско- и високомолекулярни въглехидрати, например сладкишите, които съдържат едновременно нишесте от брашното и проста захар, която директно се разгражда от микроорганизмите до киселини.

Децата не трябва да се приучават да похапват солети, чипсове, вафлички, бонбони и още много други на пръв поглед вкусни, но вредни храни. Ако трябва да приемат нещо между храненията, то нека са плодове и зеленчуци.

Проф. Милена Пенева, национален консултант по детска дентална медицина, за в. 24 часа

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Правилно миене и протеини в храната пазят зъбите от кариес беше последно модифицирана от: март 5th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *